Doar 5% din populația etnicilor turci din Găgăuzia sprijină aderarea la UE
Într-un parc de distracții din sudul Moldovei, mama a doi copii se tot întreba ce candidat să sprijine în alegerile prezidențiale din țară.
Tatiana Kivijiuk a ajuns la concluzia că îi va fi mai bine dacă îl va lăsa pe oligarhul care a ridicat parcul de distracții – Găgăuzialand – să decidă în numele ei. “Aseară, el a numit un candidat”, a spus ea.
Fonduri masive rusești
Poliția moldoveană l-a acuzat pe oligarhul Ilan Șor că se folosește de influența sa, ca și de niște fonduri masive rusești, ca să coordoneze o întreagă rețea de alegători pe teritoriul țării, pe care îi poate mitui și îi poate face să voteze din partea Moscovei.
Oficialii afirmă că, duminică, această rețea a fost pusă în funcțiune cu mare eficacitate în timpul referendumului de importanță istorică pe tema aspirațiilor Moldovei de aderare la UE, oferind un rezultat surprinzător pentru președinta Maia Sandu.
Încrederea sa, legată de faptul că votul va demonstra sprijinul masiv al Moldovei față de aderarea la UE, și îndepărtarea de sub tutela Moscovei, s-a dovedit deplasată. În schimb, ‘da’-ul a ieșit victorios cu doar câteva mii de voturi în plus.
Cât a cheltuit Rusia
Potrivit unui oficial, Rusia a cheltuit echivalentul a circa 1% din PIB-ul Moldovei în tentativa sa de a se amesteca în acest vot dublu, fiind de așteptat ca ea să-și dubleze eforturile anul viitor, când această țară ex-sovietică organizează alegeri parlamentare.
Luni, serviciul diplomatic al UE a declarat că Rusia și acoliții săi au încercat într-un mod activ să submineze procesul democratic de vot din Moldova, acesta recomandând Chișinăului ca, “în pofida acestor lucruri”, să organizeze niște alegeri libere și corecte.
Kremlinul a negat orice amestec și a spus că guvernul Moldovei i-a opresat pe cei cu vederi proruse.
Toată lumea fură
Înaintea votării, poliția Moldovei l-a acuzat direct pe Șor, care a fugit din țară în 2019 după ce a fost condamnat pentru delapidare și care acum este cetățean rus care locuiește la Moscova. El a respins acuzațiile legate de mituirea alegătorilor.
În regiunea Găgăuzia, unde procentul pro-UE a fost cel mai scăzut, situându-se sub 5%, dna Kivijiuk a spus că nu o interesează reputația lui Șor. Toată lumea fură, a spus ea, dar “unii fură mai cu folos”. Ea a spus că cel puțin Șor a investit în construirea parcului de distracții. “La iarnă, vor să facă și un patinoar”, a spus ea.
Cu o populație de cca. 150000 de locuitori, Găgăuzia s-a văzut de multă vreme ruptă de restul țării. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, ea a votat pentru independență înainte de accepta statutul de autonomie în cadrul Moldovei. De zeci de ani, Moscova a depus eforturi ca să alimenteze nemulțumirile localnicilor din dorința de a transforma regiunea într-o zonă de influență asupra Chișinăului.
Găgăuzia, tot mai izolată
Moscova a căutat să profite de dorința găgăuzilor – o minoritate de etnie turcă – de a-și câștiga independența, bazându-se și pe faptul că cei mai mulți dintre ei sunt rusofoni și creștin-ortodocși.
De asemenea, mulți urmăreasc televiziunea rusă de stat, fiind incapabili să urmărească posturile moldovenești predominant în limba română.
Dna Kivijiuk afirmă că, în orașul ei, toată lumea vorbește rusește, iar “trecutul sovietic are încă efect”.
Dar Găgăuzia a avut totodată și mari probleme economice, iar criticii dnei Sandu spun că, concentrându-se asupra rolului Rusiei asupra votării, ea a neglijat dezamăgirea legitimă față de cei patru ani ai săi de guvernare or, asta s-ar putea să-I îndepărteze pe oameni și de viziunea sa legată de UE.
“Euro, ce euro? Aici nu sunt nici lei, darămite euro”, afirmă o femeie din Bașalma, un sat găgăuz, ea referindu-se la moneda Moldovei, mergând pe drum spre biserica din sat.
În cadrul alegerilor prezidențiale, în Găgăuzia, Sandu a obținut doar 2% din voturi, regiunea fiind cea din care este originar contracadidatul ei în cel de-al doile tur de scrutin.
"Candidatul preferat al Moscovei”
Într-o piață din Comrat, o fostă colegă de clasă a lui Stoianoglo afirmă că este sigură că regiunea va sprijini unul dintre concetățenii săi, chiar dacă poziția geopolitică a lui Stoianoglo nu este prea clară.
Pe deoparte, candidatura sa a fost sprijinită de Partidul Socialist prorus, iar Sandu l-a calificat drept “candidatul preferat al Moscovei”.
Dar pe de altă parte, el candidează ca independent și, în principiu, a sprijinit aderarea la UE.
Dar fosta colegă spune că este vorba despre un femomen obișnuit în societatea moldovenească - toată această oscilație între est și vest.
Cîțiva dintre copiii săi lucrează în Rusia, așa că ea ar dori ca țara să apuce pe o traiectorie mai degrabă prorusă.
Totuși, bărbatul care i-a adus fân în grajd are copiii în SUA, așa că el dorește să se alăture Europei, afirmă ea. “Fiecare face cum vrea!”
Traducerea - Rador. Sursa: FINANCIAL TIMES