A existat vreodată viață pe Marte ? De peste 200 de ani, de când Percival Lowel a crezut că a descoperit canalele artificiale de pe suprafața planetei în 1894, se încearcă să se răspundă la această întrebare.
Roverul NASA a început prima sa campanie științifică, care ar puteai oferi răspunsul la această întrebare în cel mai scurt timp.
Un amplu proiect științific
Începând cu 11 iunie 2021, roverul a fost pe marte timp de 110 zile marțiene, aproape patru luni de zile de pe Pământ. Acesta a jucat un rol esențial în susținerea ingeniozității elicopterului în timpul testelor de zbor și la începutul unei noi misiuni „operaționale”.
În acest moment, roverul este pregătit pentru a-și începe misiunea științifică. „ Pentru următoarele câteva luni, roverul va explora o parte din craterul de 4 kilometri, iar din această locație, vor apărea și primele mostre care vor fi colectate și aduse înapoi pe Pământ”, a declarat Jennifer Trosper, manager de proiect la NASA.
Potrivit NASA, roverul pleacă într-o scurtă călătorie spre sudul zonei sale de aterizare, către două locuri de interes și anume unitățile geologice „Crater Floor Fractured Rough” și „Séítah”. „Începând cu unitățile geologice Crater Floor Fractured Rough și Séítah, ne permitem să începem explorarea”, a spus astrobiologul Kevin Hand, care este co-conducătorul, împreună cu Vivian Sun, a acestei campanii științifice. „Această zonă se afla sub cel puțin 100 de metri sub apă, în urmă cu 3,8 miliarde de ani. Nu știm ce vom descoperi, dar suntem încântați să începem."
Séítah, care înseamnă „în mijlocul nisipului” în Navajo, a fost un sit explorat în timpul celui de-al șaselea zbor al elicopterului Ingenuity. După ce s-a trecut de etapa de testare a zborului, elicopterul a început o nouă misiune, pentru a demonstra valoarea unei drone care poate sprijini misiunea științifică a roverului. Ceea ce a fost constatat este că ar trebuie să se ofere validarea acestui rol, conform earthmysteriesnews.com