Roșu, alb sau șampanie. Ce vinuri preferă moldovenii

Vinuri. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Vinurile autohtone au cucerit Europa, obținând numeroase premii la concursurile internaționale. De altfel, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, industria vitivinicolă reprezentând una dintre ramurile-cheie ale economiei țării.

Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii. Dar ce vinuri preferă să bea moldovenii? Potrivit unui sondaj realizat de Intellect Group, vinul de casă domină preferințele moldovenilor, fiind preferat de 45% dintre cei chestionați, care au răspuns la întrebarea „Ce tip de vin moldovenesc preferați cel mai mult?”

Vinul roșu din magazin și șampania. Ce aleg moldovenii

Potrivit sondajului, băuturile tari, brandy, coniac, sunt preferate de 10,2% dintre moldoveni. Cât despre vinul roșu din magazin, 9,3% dintre respondenți au spus că îl preferă. Șampania este preferată de 8,2% dintre moldoveni, iar vinul alb din magazin - de 5,1%. Sondajul mai arată că 20,5% dintre respondenți au spus că nu consumă alcool. Indecișii sau cei care nu au putut răspunde au reprezentat 1,6%. Studiul a fost efectuat în perioada 8-17 iulie 2024, excluzând regiunea Transnistria, potrivit subiectulzilei.md.

Vinurile din Republica Moldova, apreciate în Europa

Sursa foto: Arhiva EVZ

Culturile viticole din Republica Moldova includ 30 de tipuri de soiuri tehnice: 85% struguri europeni, 10% struguri din bazinul Mării Negre, 5% struguri de soiuri locale, indigene. Potrivit datelor statistice, Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%. Reamintim că vinificatorii moldoveni au câștigat 6.500 de medalii la concursurile internaționale și titlul de „Cea mai premiată țară din Europa de Est”.

Tradiția cultivării viței-de-vie pe teritoriul Republicii Moldova are o istorie bogată. Valorificarea acesteia, dar și implementarea de tehnologii moderne, le-au permis vinificatorilor moldoveni să creeze vinuri bune, care sunt apreciate, căutate și cumpărate.

De altfel, cea mai mare provocare pentru viticultori este de a obține vinuri de calitate atât din soiuri autohtone, cât şi din soiuri europene, cu ajutorul tehnologiei și tradiției.  Autoritățile din Republica Moldova au anunțat că vor depune tot efortul pentru a crea la Chișinău primul muzeu al Vinului și Viței-de-vie.