O inițiativă legislativă scandaloasă din Republica Moldova, luată în furci, de politicieni de pe baricade diferite

O inițiativă legislativă scandaloasă din Republica Moldova, luată în furci, de politicieni de pe baricade diferite Sursa foto: Parlamentul RM

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic, votat, recent, în primă lectură, de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a stârnit un mare scandal. Conform amendamentului buclucaș, copiii personalului misiunilor diplomatice de până la vârsta de 23 de ani ar putea să primească lunar 700 de euro din bugetul de stat, pentru „perioada plasării în instituții de învățământ”. Politicieni și reprezentanți ai societății civile, de pe baricade diferite, solicită PAS renunțarea la acest amendament.

Amendamentul buclucaș la Legea cu privire la serviciul diplomatic

„(41) Membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi), beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condițiile stabilite de Guvern”, conform proiectului votat în parlament.

Dragoș Galbur, președintele PNM: „O decizie în beneficiul unui grup restrâns de privilegiați”

Azi, pe rețele sociale, decizia Parlamentului Republicii Moldova a fost aspru criticată de cei mai tineri politicieni unioniști din Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Național Moldovenesc (PNM) își exprimă nemulțumirea față de proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de către deputații PAS. Acesta prevede acordarea de îndemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii diplomaților și ambasadorilor Republicii Moldova, aflați în misiune, până la vârsta de 23 de ani. Propunerea deja votată în prima lectură de către PAS reprezintă o risipă inacceptabilă de resurse publice într-o perioadă de criză economică și socială acută.

În prezent, Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de seceta severă, care afectează grav mai multe sectoare. În loc să aloce fondurile necesare pentru a sprijini comunitățile care suferă, guvernarea preferă să direcționeze până la 1,72 milioane de lei pe lună. Peste 20 de milioane de lei pe an, către 123 de copii din familiile diplomaților, unde un ambasador deja are salariul mediu lunar de 4000 de euro. Această decizie este nu doar lipsită de rațiune, dar și profund nedreaptă față de cetățenii obișnuiți”, a declarant Dragoș Galbur, președintele PNM.

PNM cere deputaților PAS revizuirea inițiativei legislative în cauză și să prioritizeze alocarea resurselor publice în mod responsabil, în beneficiul întregii populații. Nu doar al unui grup restrâns de privilegiați.

PSRM: „Este cinică inițiativa PAS de a oferi indemnizații lunare de 700 de euro copiilor ambasadorilor”

Conform unui comunicat de presă, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va contesta respectiva inițiativă legislative a PAS, la Curtea Constituțională. „PSRM consideră drept cinică inițiativa PAS de a oferi indemnizații lunare de 700 de euro copiilor ambasadorilor, până la vârsta de 23 de ani.

În condițiile în care sute de mii de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu mulți copii și monoparentale abia reușesc să-și asigure existența, când școlile și instituțiile medicale se închid masiv, când autoritățile declară lipsa de fonduri pentru compensarea facturilor de încălzire în perioada rece a anului, regimul de la guvernare creează o clasă parazitară de „băieți de bani gata”, care vor fi asigurați cu de toate din copilărie”.

Socialiștii sunt de părere că, „în realitate, este vorba despre coruperea angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale. Maia Sandu are nevoie de serviciile ambasadorilor pentru organizarea votului diasporei în cadrul scrutinului din toamnă. De fapt, este vorba despre o acțiune de corupere din bani publici”.

 

 

 

Revista presei