Ronaldinho vine în România și se va întâlni cu fanii săi. Fostul campion de la FC Barcelona și al echipei naționale braziliene vrea să promoveze un nou sport bizar ce ar putea, într-o zi, să depășească fotbalul la popularitate, și chiar să devină unul dintre cele mai practicate sporturi ale viitorului.
Ronaldinho, cândva un mare campion al fotbalului spaniol și brazilian în anii 2000, a devenit ambasadorul unui sport faimos - teqball.
El va vizita România pentru câteva meciuri demonstrative ale acestui nou sport bizar, inspirat după un sport oriental, combinat cu tenisul.
Trebuia să vină din 2020, dar pandemia i-a amânat vizita.
Motivul vizitei lui Ronaldinho
Ambasador și imaginea unui proiect de amploare, Ronaldinho vrea să transforme teqball-ul într-o probă importantă pentru Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles.
„Sunt foarte încrezător că putem să dăm următorii campioni europeni, mondiali și olimpici. De ce spun olimpici? În 2028 avem șanse să fim la Los Angeles. Am fost contactați deja de COSR pentru a fi întrebați despre criteriile de calificare ale sportivilor români. Jocurile Europene sunt anticamera Jocurilor Olimpice. Nu participăm la Paris în 2024, dar avem mare încredere ca teqball-ul să fie sport olimpic în 2028”, a spus Teodor Luca, președintele Federației Române de Teqball, pentru FANATIK.
Teqball-ul a devenit un sport popular în Brazilia, fiind practicat de jucătorii naționalei, inclusiv de Neymar jr., dar și de Figo, Christian Karembeu sau Robert Pires.
Cum se va desfășura vizita lui Ronaldinho
Eric de Oliveira, unul dintre ambasadorii acestui sport în România, a evitat să dea detalii: „Nu pot să dau foarte multe detalii. O să vedeți când va fi oficial. Sunt foarte mulți fani ai lui Ronaldinho în România și el a vrut să mai vină la noi”, a spus Eric.
Fostul campion al FC Barcelona trebuia să vină în România din 2020, la Mamaia, dar pandemia de COVID-19 i-a stricat planurile. Însă președintele Federației Române de Teqball, Teodor Luca, spune că vizita lui Ronaldinho în țara noastră este un mare câștig pentru toată lumea.
Țara noastră s-a afirmat la campionatele mondiale din 2021, obținând trei medalii, una de argint și două de bronz, la teqball. În anul curent, la campionatul din Thailanda, echipa României a obținut încă două medalii, una de argint și una de bronz, clasându-se pe poziția a cincea după Thailanda, Brazilia, Ungaria și Polonia, surclasând Franța.
Ce este teqball?
Acest sport a fost inventat în Ungaria în 2012. A devenit popular la nivel internațional din 2016.
Teqball este un fel de „fotbal de masă”, un sport cu mingea care se joacă pe o masă curbată, inspirându-se după alte două sporturi, sepak takraw (volei cu piciorul, original din Malaezia) și tenisul de masă. Iar jucătorii trebuie să lovească o minge de fotbal unul spre celălalt cu orice parte a corpului, fără a folosi brațele și mâinile.
În România, teqball a devenit promovat de foști mari fotbaliști: Florin Prunea, Ionel Dănciulescu, Marius Niculae, Răzvan Raț și mulți alții.