Românca operată greşit la Bruxelles, LA PAT. VEZI ce a declarat avocatul Ericăi, în exclusivitate pentru EVZ
- Cristina Lica
- 30 octombrie 2012, 13:16
Românca din Bruxelles, căreia medicii i-au făcut un chiuretaj uterin în loc să o opereze la mână, se recuperează destul de greu. O echipă de evaluatori a spitalului belgian va stabili valoarea despăgubirilor care îi va fi acordate.
La o lună după nefericitul incident, starea Ericăi, 38 de ani, este mai bună, însă recuperarea este destul de anevoioasă. Femeia nu îşi poate desfăşura activităţile fizice, fiind nevoită să stea mai mult în pat. Şi mai greu face faţă depresiei provocate de şocul prin care a trecut atunci când medicii au anunţat-o că a fost confundată cu altă pacientă. "Se recuperează încet, dar sigur. În sensul că stă mai mult în pat, zilele acestea", a declarat în exclusivitate pentru EVZ avocatul femeii, Michel Graindorge. Acestea au fost, de altfel, singurele declaraţiile acordate cu privire la acest caz, întrucât familia nu doreşte mediatizarea cazului în România. "Este o poveste care s-a întâmplat în Belgia şi vor ca totul să rămână aici", a continuat reprezentantul legal al femeii.
Erica, 38 de ani, a fost programată acum o lună pentru o operaţie de refacere a tendonului, la Spitalul Brugman. În aceeaşi dimineaţă, o altă femeie fusese programată pentru un chiuretaj. Pentru că nu vorbea aproape deloc franceza, o înlânţuire de evenimente nefericite a făcut ca medicii să-i facă româncei un chiuretaj în loc de operaţia de care avea nevoie. După o operaţie de trei ore, Erica s-a trezit cu dureri genitale pe care nu şi le putea explica şi cu hemoragie. După zece ore, unui medic român din acel spital i-a revenit sarcina de a o înştiinţa că fusese victima unei greşeli. Negocierile i-ar putea scuti de procese lungi Conducerea spitalului Brugman, acolo unde s-a produs greşeala, îşi recunoaşte vina şi spune că, în acest moment, o echipă de experţi evaluează acest caz şi, în funcţie de impactul pe care actul medical l-a avut asupra sănătăţii femeii, se vor stabili despăgubirile. "Cazul este în mâinile avocatului doamnei Erica şi al companiei de asigurări unde avem încheiate poliţe de malpraxis. Dacă părţile vor accepta să negocieze, acest caz s-ar putea soluţiona cel mai probabil în doar câteva luni. În cazul în care nu se înţeleg şi pacienta va acţiona spitalul la Curtea Civilă de Justiţie, procesul ar putea dura ani de zile", a declarat pentru EVZ Daniel Desir, directorul Spitalul Brugman din Bruxelles.
- Sistemul care îşi recunoaşte vina. DESPĂGUBIRI RECORD pentru românca operată greşit în Belgia
Avocatul Raluca Simion, specializat în cazuri de malpraxis, spune că pentru astfel de confuzii, în Vest se acordă despăgubiri de 600.000-700.000 de euro. "În Vestul Europei, cazurile de malpraxis se soluţionează, de cele mai multe ori pe cale amiabilă, evitându-se procesele lungi şi costisitoare. La noi, prin noua lege a sănătăţii se aruncă exclusiv în cârca companiei de asigurări gestionarea conflictului dintre medic şi asistent. Asiguratorii vor fi obligaţi să plătească atât despăgubiri materiale, cât şi morale. E ca şi cum ai crede că asiguratorul şi pacientul au acelaşi interes, ceea ce nu e adevărat. Cea mai bună soluţie ar fi medierea, la care să participe pacientul, medicul şi asiguratorul", explică avocatul Simion.