Romii au descins la TIFF

Romii au descins la TIFF

Starul muzicii Rock’n’Rom, Elvis Romano, a cântat sâmbătă seară, la Ziua Romă a Festivalului Internaţional de Film.

Eşarfe şi basmale colorate de îţi luau ochii, pălării negre cu boruri largi, potcoave de fier în miniatură sunt câteva dintre nimicurile cu care a fost întâmpinată audienţa, la fel de pestriţă, de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Sâmbătă a fost Ziua Romă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

„După succesul din anii precedenţi al Zilei Maghiare, în care am proiectat filme şi am organizat evenimente cu regizorii din ţara vecină, anul acesta ne-am gândit să atragem atenţia asupra vieţii romilor“, a explicat Tudor Giurgiu, directorul onorific al TIFF. De altfel, Tudor şi soţia sa, Oana Giurgiu, au oferit la această ediţie DVD-uri cu filmul lor tematic, „Me Sem Bextalo? Sunt norocos?“.

În costum alb, cu ţinte

„Cireaşa de pe tort“ a Zilei Rome a fost concertul de zile mari al celui autoproclamat „Starul muzicii Rock’n’Rom“, Elvis Romano.

Cu o freză şi îmbrăcat într-un costum care copiau stilul regelui omonim, pitorescul personaj a cântat şi a dansat, pe legea lui, propriile adaptări ale hiturilor celuilalt Elvis, de peste Ocean. Timp de câteva zeci de minute, colegul de turneu al celor de la Nightlosers şi vedeta din filmele regizorului Cristian Nemescu a fost acompaniat pe scenă de nevasta lui, îmbrăcată cu un costum tradiţional, de un auriu strălucitor, cu buricul dezgolit. „Problema romilor, acută în Balcani“

Mulţi dintre spectatorii din curtea Muzeului de Artă veniseră direct de la filmul-documentar despre viaţa boemă a lui Elvis Romano, „Viva, Constanţa!“ (2006), regizat de Ambrus Emese, care a rulat la cinematografele Arta şi Victoria. Nici fanfarele de la Clejani nu au fost ignorate în Ziua Romă a festivalului. Filmate de Alexandra Gulea în „Azi eram frumoasă, jună“ (România, 2008), documentarul a rulat în cinematografele clujene.

În contextul proiecţiilor concentrate pe comunitatea romă, ieri a fost prezent la Cluj-Napoca reputatul regizor militant sârb Zelimir Zilnik, dublu câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin.

„Problema romilor este la fel de acută în orice ţară din Balcani“, a subliniat acesta ieri, în cadrul unei întâlniri pe tema prejudecăţilor faţă de această etnie. Maraton cu 200 de filme

În festival rulează circa 200 de filme, iar în competiţie sunt înscrise 12, dintre care nici unul nu este românesc. Cu toate acestea, doi dintre cei mai importanţi membri ai juriului şi-au exprimat aprecierea faţă de cinematografia românească a ultimilor ani. „Sper să văd filme bune. Un film bun este, de exemplu, un film produs de Mungiu sau Caranfil, dar nimeni nu le poate avea pe toate mereu“, spune Michael Fitzgerald, producător de filme de Oscar, care a avut colaborări cu actori precum Jack Nicholson şi Sean Penn.

Şi Jay Weissberg, cronicar la cea mai importantă revistă de business cinematografic din lume, „Variety“. „Problema cu regizorii români este că dacă nu au un film câştigător la Cannes, cred că totul s-a sfârşit. Ceea ce nu este aşa. În fiecare ţară, fiecare regizor face filme bun şi filme proaste“, a explicat acesta. REPERELE ZILEI Filme în competiţie

Cinema Victoria Ora 19.30 - „Cerul, pământul şi ploaia“ (Chile/Franţa/Germania, 2008) Ora 22.00 - „Karoy“ (Kazahstan, 2007) Filme în aer liber Cinema Echinox

Ora 21.30 - „Trupa de Elită“ (Brazilia, 2007) Cinema Enigma

Ora 22.30 - „PVC-1“ (Columbia, 2007) Ora 0.30 - „Testimonial“ (Germania, 2008)

Ne puteți urmări și pe Google News