Romii aleg liceele vocaţionale şi pe cele economice

Romii aleg liceele vocaţionale şi pe cele economice

Copiii romi se îndreaptă în special către liceele vocaţionale, unde aleg muzica, şi spre cele economice.

Aşa rezultă din preferinţele exprimate ieri, în prima zi a sesiunii speciale de înscriere pentru absolvenţii de gimnaziu de etnie romă, organizată la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes“ din Capitală. Elevii care aleg licee vocaţionale sau cu predare într-o limbă modernă trebuie însă să promoveze proba de aptitudini sau de limbă străină, altfel îşi vor pierde locul obţinut. Costel Orlando vrea la „Călinescu“ Ca să le mai treacă emoţiile, câţiva părinţi se delectau prin curtea şcolii cu muzică de petrecere. Mai preocupaţi, elevii stăteau alături, aşteptându-şi rândul pentru a intra în sală. Şi mai cuminţi erau cei care ajunseseră înăuntru, după ce fuseseră strigaţi în ordinea mediilor. Costel Orlando voia la filologie. La media lui, cu o sutime sub 7, avea şanse mari să ajungă acolo unde dorea: Liceul „George Călinescu“.

Puţin după ora prânzului, se ocupaseră deja locurile în cele mai multe licee economice: „Virgil Madgearu“, Şcoala Superioară Comercială „N. Kretzulescu“, Colegiul „Hermes“. „Repartizarea se desfăşoară normal, pe baza unui sistem introdus anul trecut. Sunt pregătiţi, am încercat să-i informăm cât mai bine. Fiecare a primit o broşură cu tot ce e de făcut“, a precizat Tecsi Francisc, inspector pentru minorităţi în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). De altfel, desfăşurarea corectă a sesiunii de înscriere a fost urmărită de reprezentanţi ai mai multor organizaţii ale etniei rome. Şase elevi cu medii peste 9 Cea mai mare medie, 9,52, este a unei eleve care va studia la Colegiul Naţional „Sf. Sava“. Alţi cinci copii au medii peste 9. „Interesul nostru este ca niciun copil să nu rămână fără şcoală, indiferent de etnie sau de câţi bani are. Dacă toţi cei prezenţi aici vor urma un liceu, înseamnă că sunt 450 de copii care vor învăţa şi nu vor ajunge în stradă. Trebuie să vedem ce putem face ca ei să continue şi cu o facultate“, a adăugat Tecsi Francisc.

În total, pe 587 de locuri speciale în liceele bucureştene şi 272 de locuri în şcolile de arte şi meserii s-au înscris 457 de copii romi. Repartizarea a început ieri, la ora 9.00, şi se va încheia astăzi, la prânz. Cei care nu vor reuşi zilele acestea la liceul dorit pot merge la repartizarea computerizată, a asigurat inspectorul. LA DOSAR Apartenenţa la etnie trebuie dovedită Candidaţii la admitere pe unul dintre locurile speciale pentru romi trebuie să prezinte o recomandare scrisă, din partea preşedintelui unei organizaţii a romilor, care să ateste apartenenţa acestora la respectiva etnie. Din dosar mai fac parte cererea de înscriere, o copie legalizată după certificatul de naştere, copia după cartea de identitate, fişa de înscriere, foaia matricolă pentru anii de gimnaziu şi fişa medicală. 587 de locuri la liceu sunt alocate pentru elevii romi

Ne puteți urmări și pe Google News