Evenimentul Zilei > Justitie > Romi Varga, escrocul cu o mie de voci, trimis din nou în faţa judecătorilor
Romi Varga, escrocul cu o mie de voci, trimis din nou în faţa judecătorilor

Romi Varga, escrocul cu o mie de voci, trimis din nou în faţa judecătorilor

Romi Varga - un escroc ajuns celebru datorită faptului că poate să imite, la telefon, vocea oricui- a fost trimis în faţa judecătorilor pentru o nouă serie de înşelăciuni, fiind acuzat că în perioada martie – mai 2010 s-a dat drept Nadia Comăneci, Angela Similea sau Norina Constantinescu, fiica fostului preşedinte Emil Constantinescu, pentru a obţine donaţii și sponsorizări de la mai multe firme.

Ancheta în acest caz a fost instrumentată de procurori ai Parchetului General şi poliţişti ai Direcţiei de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în numai trei luni, Romi Varga a reuşit să obţină 26.000 de lei de la diverse firme şi persoane pe care le-a contactat telefonic, atribuindu-şi identitatea a diverse personalităţi cunoscute pentru implicarea lor în campanii umanitare cum ar fi Norina Constantinescu, fiica fostului preşedinte Emil Constantinescu, gimnasta Nadia Comăneci sau cântăreaţa Angela Similea.

Fiind capabil să imite aproape perfect vocea acestor personalităţi, el cerea o donaţie sau o sponsorizare în beneficiul "unui tânăr student", pe nume Romi Varga, astfel încât acesta să-şi poată plăti chiria la căminul studenţesc în care este cazat. Apoi trimitea pe fax sau pe e-mail un contract de "mecenat" pe care victimele sale îl completau, după care virau suma de bani cerută de Romi Varga într-un cont bancar indicat de acesta.
Aşa cum precizează rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, Romi Varga avea aproape de fiecare dată succes, iar cei contactaţi de el erau convinşi că au stat de vorbă la telefon chiar cu Nadia Comăneci, Angela Similea sau Norina Constantinescu.
Printre cei păcăliţi de Varga prin această metodă s-au numărat avocatul Gheorghe Muşat de la casa de avocatură "Muşat & asociaţii", care a cotizat cu 6.000 de lei, sau Dumitra Bosînceanu, soţia omului de afaceri constănţean Gheorghe Bosînceanu, de la care a obţinut 4.000 de lei.
Frank Timiş nu a muşcat momeala
Singurul dintre cei menţionaţi în rechizitoriu care nu s-a lăsat păcălit a fost Frank Timiş, controversat om de afaceri de origine română care în prezent trăieşte la Londra, împreună cu soţia sa, Carmen.
Potrivit procurorilor, începând cu 13 mai 2010 şi până la sfârşitul lunii, Romi Varga a încercat în mai multe rânduri să îi contacteze telefonic pe soţii Timiş şi le-a trimis SMS-uri şi mesaje pe e-mai pe care le semna fie cu numele Nadiei Comăneci, fie cu numele unei aşa-zise asistente a acesteia pe nume Oana Vrânceanu, încercând să obţină de la ei o "sponsorizare" în valoare de 18.000 – 20.000 de euro. "Învinuitul a transmis familiei  Timiş, prin SMS şi e-mail  numele beneficiarului sumei (Varga Romi) contul şi banca la care ar fi trebuit să fie efectuată plata sumei de bani", se arată în rechizitoriu.
Romi Varga nu a primit niciun răspuns din partea lui Frank Timiş însă pe 2 iunie, o verişoară a Nadiei Comăneci a depus un denunţ la poliţie în care relata tentativele unor  persoane necunoscute de a obţine bani de la soţii Timiş, folosindu-se de numele cunoscutei gimnaste. Potrivit procurorilor, Nadia Comăneci şi verişoara ei au acţionat "pentru identificarea autorului  prin verificarea  numerelor de telefon folosite pentru apel, prin convorbiri directe cu membrii familiei Timiş şi sesizarea organelor de poliţie".
Romi Varga a fost arestat pe 3 iunie 2010 pentru a executa o pedeapsă de trei ani de închisoare la care a fost condamnat în 2009 pentru înşelăciuni similare.
Escroc de VIP-uri
Varga şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în diverse centre de plasament, sistem pe care l-a părăsit la împlinirea vârstei de 18 ani. A primit atunci o locuinţă socială în localitatea Oţelu Roşu dar, după o vreme, a părăsit acest oraş şi a venit în Bucureşti, unde şi-a început "cariera" de escroc.
El şi-a ales ca ţinte, în primul rând, parlamentari, miniştri, dar şi oameni de afaceri sau directori ai unor mari companii. Pe unii a reuşit să-i înşele chiar de mai multe ori, imitând la telefon vocea Irinei Loghin, a Monei Muscă sau a Tamarei Tinu (soţia fostului director al ziarului "Adevărul“).
De fiecare dată, cerea un ajutor financiar pentru Romi Varga, un tânăr orfan, după care se prezenta în persoană pentru a încasa banii. Se laudă că a reuşit astfel să-i înşele pe Nicolae Văcăroiu, Ion Ţiriac, Mugur Isărescu, Theodor Stolojan, Teodor Meleşcanu sau Dinu Patriciu.
Romi Varga fost arestat de mai multe ori în ultimii ani, iar până în prezent a suferit două condamnări a câte trei ani de închisoare pentru înşelăciune, fiind cercetat şi judecat şi în alte dosare penale. De asemenea, o instanţă de judecată i-a interzis prezenţa în Bucureşti pe o perioadă de cinci ani.