Romgaz şi Gazprom reiau discuţiile pentru depozitul Mărgineni
- Adam Popescu
- 8 septembrie 2008, 04:00
Studiul de fezabilitate al depozitului de gaze de la Mărgineni, judeţul Neamţ, va începe cu siguranţă în această toamnă, ne-a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu.
„Peste o săptămână sau două vom avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii firmei Petrostar, care va realiza studiul, după care vom demara lucrările cât mai repede posibil“, a spus oficialul.
Estimată să dureze circa opt luni, analiza de fezabilitate va fi finalizată în vara anului 2009. Abia atunci vor fi reluate discuţiile cu Gazprom, care şi-a manifestat încă din 2003 intenţia de a colabora cu Romgaz pentru realizarea depozitului. Facilitatea va permite livrarea unei cantităţi suficiente de gaze în perioada iernii, precum şi fluidizarea capacităţii de transport a gazelor.
Studiul trebuia terminat în vară
Depozitul de la Roman- Mărgineni va avea o capacitate de peste 2 miliarde de metri cubi, iar costurile totale ale proiectului depăşesc 700 de milioane de euro, potrivit calculelor iniţiale.
Gazprom intenţionează să alimenteze depozitul după prelungirea conductei Cernăuţi-Siret, însă proiectul a fost întârziat din cauza divergenţelor privind studiul de fezabilitate. Romgaz propusese ruşilor un joint-venture pentru finanţarea studiului, însă aceştia au refuzat, precizând că vor analiza implicarea lor după ce vor cunoşte parametrii exacţi ai proiectului. Studiul costă 2,2 milioane de euro şi este susţinut din fonduri proprii ale Romgaz. Potrivit primelor intenţii, studiul ar fi trebuit să înceapă toamna trecută şi finalizat în această vară.
Servicii la sondă pentru marii petrolişti
Pe lângă activitatea de producţie şi înmagazinare a gazelor, Romgaz intenţionează să ofere servicii la sondă pentru marile companii petroliere din Europa, precum Shell sau Total. „Romgaz a realizat deja astfel de lucrări în Turcia, Bulgaria sau Ucraina, însă ne vom axa în principal pe zone din apropiere, pentru că este dificil să mobilizezi utilajele şi oamenii“, a mai spus Stancu.
În ceea ce priveşte concesiunile din Slovacia şi Polonia, în parteneriat cu britanicii de la Aurelian Oil & Gas, achiziţionate în această vară, oficialul Romgaz a precizat că explorarea în unele perimetre a fost deja demarată, iar pentru restul, activitatea va începe foarte curând.
Totodată, Stancu a adăugat că discuţiile cu MOL, pentru colaboră ri în vederea extinderii activităţii de extracţie a gazelor în afara ţării, nu au eşuat, ci pot fi oricând reluate. 2 miliarde de metri cubi de gaze este capacitatea depozitului de la Roman-Mărgineni, potrivit calculelor iniţiale
DEZVOLTARE
Romgaz ia drumul Orientului
O altă fereastră în strategia de dezvoltare a Romgaz o reprezintă intenţia de a extrage gaze în zona Mării Caspice. În Turkmenistan, oficialii Romgaz aşteaptă anunţurile de participare la licitaţii. „Până acum, au fost scoase la concesiune doar câmpuri offshore, în largul mării, pentru care noi nu avem experienţă, însă vom participa în mod sigur la licitaţiile pentru concesionarea perimetrelor continentale“, a subliniat directorul general adjunct. Producătorul de gaze are planuri de a intra şi pe piaţa din Azerbaidjan, unde, pe lângă explorare şi producţie, intenţionează să participe şi la realizarea de noi capacităţi de înmagazinare. Gazele caspice vor fi aduse prin conducta Nabucco, estimată să funcţioneze în 2013, la care Romgaz va rezerva o capacitate de 2,5 miliarde de metri cubi pe an.