Romașcanu DEBUTEAZĂ ÎN FORȚĂ la Ministerul Culturii. Plan de cumpărături SENZAȚIONAL

Romașcanu DEBUTEAZĂ ÎN FORȚĂ la Ministerul Culturii. Plan de cumpărături SENZAȚIONAL

Lucian Romaşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, a prezentat cele mai importante puncte din programul de guvernare și a precizat că intenționează să reia demersul achiziționării „Cumințeniei Pământului”.

„Îl văd ca pe o sărbătoare majoră a poporului român (Centenarul Marii Uniri - n.r) şi care trebuie să creeze evenimente care să ne reunească, indiferent de naţionalitate suntem cu toţi trăitori în mijlocul poporului român şi mizez pe consens în ceea ce vom face în acest an. Am avut o propunere de Lege a Centenarului, ea a fost contestată la Curte, înţeleg că s-a amânat pentru 7 iulie decizia, am înfiinţat ieri în plenurile reunite Comisia specială comună a celor două Camere pentru Centenar cu membri din toate partidele politice. (...) Mizăm să avem la Comisie şi invitaţi din partea Preşedinţiei, a Casei Regale, a Academiei. Şi sper să se accepte trecerea Secretariatului pentru Centenar din subordinea primului-ministru în subordinea ministrului Culturii”, a spus Lucian Romaşcanu, la Parlament, potrivit agerpres.ro.

El a precizat că îşi asumă responsabilitatea de a veni până la 30 noiembrie 2017 cu calendarul naţional de activităţi pentru anul 2018.

În ceea ce privește „Cuminţenia Pământului”, el a subliniat că intenţionează reluarea demersului strângerii de bani pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi, „în condiţiile în care va exista un consens politic şi naţional”.

„În contextul în care va exista un consens şi politic şi naţional de reluare a demersurilor, bănuiesc că, atâta timp cât a existat această intenţie şi atâta timp cât au existat negocieri cu proprietarii şi atâta timp cât au existat două comisii care au evaluat acea lucrare la un preţ, dacă cei care o deţin vor vrea să o vândă la preţul respectiv, atunci, probabil, că, pe consensul de care am vorbit, putem relua procedurile”, a punctat Romașcanu.

El a amintit necesitatea revizuirii Legii cinematografiei, amendarea Legii drepturilor de autor, susţinerea producţiei cinematografice pentru producătorii externi, deschiderea Sălii Operetei, atragerea de fonduri europene.

Acesta a mai spus că îşi doreşte adoptarea unei legi menite să oblige statul român să achiziţioneze opere de artă contemporană, dar şi înfiinţarea unui fond pentru achiziţionarea de artă contemporană.

În privința bugetului Ministerului Culturii, Romaşcanu a apreciat că acesta „este generos”.

„Bugetul, deşi a fost întârziat două luni, se pare că este în calendarul de execuţie relativ ok. Este generos, 766 de milioane de lei, cu 51% mai mult decât bugetul de anul trecut. Acoperă creşterile de salarii în domeniul artistic care au fost votate la începutul anului şi sper să dea voie iniţierii şi dezvoltării proiectelor pe care le avem în program şi nu numai”, a explicat Romaşcanu.

De asemenea, Romaşcanu a dat asigurări că în prima parte a lunii septembrie va exista un raport la Legea înfiinţării unui Muzeu al Comunismului, care a ajuns la Comisia de cultură din Senat, astfel încât va exista o astfel de instituţie, cel mai probabil la Jilava.

Referitor la noul post pe care-l va ocupa, el a spus că are 27 de ani de carieră în domeniul privat, în care a ocupat „funcţii de top în companii româneşti şi străine”. „Cred că am un profil care mi se potriveşte”, a subliniat Romaşcanu.

El a fost avizat favorabil, astăzi, din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale.