Romanul care "a vandut" Alaska

Romanul care "a vandut" Alaska

In echipa negociatorilor americani care au cumparat Alaska de la rusi s-a aflat si un roman.

In toamna acestui an va fi dezvelit la Gyula, in Ungaria, un bust al lui George Pomut. Extrem de putina lume stie insa cine a fost Pomut - un roman ajuns general in armata SUA, care a participat, in 1867, la negocierile ruso-americane pentru cedarea peninsulei Alaska.

George Pomut s-a nascut in anul 1818 si a crescut in comunitatea romaneasca din Gyula. „Pomut este o figura foarte interesanta, cu o istorie de admirat”, povesteste clujeanul Gelu Neamtu, un istoric preocupat de viata lui George Pomut. Pornind de la un manuscris al lui Liviu Patachi, Neamtu a realizat in 2001 lucrarea „Generalul George Pomut (1818-1882). Viata adevarata a unui erou de legenda”.

Sublocotenent la revolutie De profesie jurist, scolit la Pesta, Pomut s-a inrolat in 1848 in armata revolutionara ungara, cu gradul de sublocotenent. Fratele sau, Constantin, medic, alesese si el sa lupte pentru revolutia romana; semnatura sa se afla pe unul dintre cele mai importante documente care au ajuns la Viena si prin care se cerea unirea tuturor romanilor din Imperiul Austriac.

Inrolat ca sublocotenent, George a ajuns in scurt timp capitan, sef al politiei civile din fortareata Komarom. Derularea evenimentelor a facut insa ca el sa ajunga pe alte meleaguri. Dupa capitularea armatei revolutionare maghiare, a solicitat si a primit pasaport, alaturi de un grup de revolutionari ungari, alegandu-si ca destinatie SUA.

„S-au stabilit colonisti in Iowa, intemeind colonia New Buda. La inceput, s-au inteles foarte bine, dar dupa cativa ani a intervenit o ruptura pe considerente nationaliste”, spune Neamtu. Membrii coloniei s-au risipit cativa ani mai tarziu. Au inceput sa plece, treptat. Pomut a plecat la sfarsitul anilor 1850.

Ceaiul lui Garibaldi Dupa inceperea Razboiului Civil, in 1861, s-a inrolat voluntar in armata nordista. „A organizat, pana in noiembrie, Regimentul de infanterie 15 Iowa, ca adjutant al colonelului Reid”, se arata in volumul lui Neamtu.

Aventura era insa departe de a se fi terminat. In 1862, dupa ba talia de la Shiloh, a fost ranit si luat prizonier; a scapat pentru ca s-a remarcat, in iunie 1863, in timpul operatiunilor pentru cucerirea Vicksburgului, cand a fost avansat la gradul de maior. Un an mai tarziu a devenit comandat al regimentului 15 Iowa.

In urmatorii doi ani a fost avansat locotenent-colonel si apoi colonel, pentru ca, dupa terminarea razboiului, sa fie „eliberat cu cinste”, in urma desfiintarii regimentului pe care-l condusese. Ulterior i-a parvenit si ordinul de avansare ca general de brigada, semnat de presedintele Andrew Johnson inainte de terminarea razboiului.

Alaturi de consemnarea actelor sale de vitejie, scrierile vremii povestesc si faptul ca Pomut a creat un medicament numit „Ceaiul Garibaldi” pentru soldatii bolnavi de dizenterie. „Medicamentul” era de fapt un leac folosit de taranii din zona Gyula: un amestec de tuica de cereale, zahar si apa fiarta”, explica istoricul Gelu Neamtu.

Teritoriu pierdut la carti Nu cu mult dupa terminarea Razboiului Civil, Pomut a fost numit in postul de consul al SUA la Sankt Petersburg, capitala Rusiei tariste, post pentru care l-a recomandat si faptul ca stia opt limbi straine.

„Exista informatii care confirma faptul ca reluarea tratativelor americano-ruse in privinta cumpararii Alaskai a fost initiata de George Pomut. Tratativele fusesera intrerupte in timpul Razboiului Civil”, se spune in cartea dedicata acestuia.

Demersul resuscitat de Pomut a fost finalizat in 1867, cand Alaska a fost cumparata de americani cu 7,2 milioane de dolari (aproximativ 91 de milioane de dolari in ziua de azi).

Echipa americana care a negociat tranzactia a fost condusa de secretarul de stat William H. Seward. O legenda explica suma mica pentru care a fost tranzactionata prin faptul ca tarul rus ar fi pierdut, de fapt, Alaska la un joc de carti.

Francmasonul sarac

In 1878, Pomut, devenit intre timp consul general, a fost rechemat in State din motive politice. A refuzat din cauze ramase neclare. Se spune ca la mijloc ar fi fost vorba despre o frumoasa ducesa de la curtea tarului.

Ceea ce se stie insa sigur e ca, pe 12 octombrie 1882, George Pomut a murit in conditii misterioase, in saracie, fiind inmormantat in Cimitirul „Smolensk”.

„In legatura cu saracirea lui vorbim numai de banuieli. El fusese bogat si francmason si se pare ca si-a donat averea lojilor francmasone, cerandu-le sa fie inmormantat sarac, dar nu exista dovezi in acest sens”, a explicat istoricul Gelu Neamtu.

Context

Un an cat o istorie

In 1867, anul cumpararii Alaskai, SUA erau doar o putere in devenire care isi revenea de pe urma Razboiului Civil. In schimb, Rusia tarista juca rolul unei mari puteri europene, confruntata cu dificultati financiare. Exact in acelasi an se forma Imperiul Austro-Ungar, imparatul Austriei incoronandu-se si rege al Ungariei.

Acest fapt avea un impact direct asupra meleagurilor natale ale lui George Pomut: Transilvania isi pierdea autonomia, fiind alipita Ungariei. In paralel, Romania se afla in plin proces de modernizare - cu un an inainte fusese adoptata prima Constitutie a tarii si chiar in 1867 introducea leul ca moneda nationala. In acelasi an, Bismarck crea Confederatia Germaniei de Nord.

Contact

Descoperita de un danez

Alaska a fost descoperita de europeni in 1741, in urma unei expeditii conduse de danezul Vitus Bering, aflat in slujba Rusiei. Aventurierii stabiliti aici au pus bazele comertului cu blanuri si s-au razboit cu localnicii. Bastinasii aveau sa fie decimati de luptele cu nou-venitii si de bolile pe care acestia le-au adus cu ei.

Incetul cu incetul, in zona si-au facut aparitia si vanatori americani, care au periclitat dominatia rusa. Oricum, se estimeaza ca maximum 700 de supusi ai tarului traiau in peninsula in momentul de varf al „colonizarii” ruse. In secolul al XX-lea, pamantul Alaskai s-a dovedit a fi plin de petrol, iar rusii au regretat tranzactia. Alaska a devenit stat cu drepturi depline al SUA doar in 1959.

ROMAN 100%

Comunitatea din Gyula i-a facut statuie

Comunitatea romaneasca din Gyula a inceput, in urma cu cativa ani, demersurile legate de recunoasterea meritelor lui George Pomut.

„In oras exista o strada, in apropierea Cetatii, care poarta numele generalului Pomut. Romanii din Ungaria l-au descoperit cu doar cativa ani in urma, cand Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria i-a dezvelit o placa memoriala”, ne-a explicat Eva Iova, redactorul-sef al saptamanalului „Foaia romaneasca”, editat la Gyula.

Ulterior, Mihai Cserhati, fost consilier local din partea cartierului numit „Orasul Mare Romanesc”, unde s-a nascut Pomut, a inceput demersurile pentru amplasarea unui bust si numirea unei piete dupa generalul roman.

In 2005, Autoguvernarea Romanilor din Ungaria a obtinut in acest scop 35.000 de lei de la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni de la Bucuresti. Bustul a fost deja amplasat, dar ceremonia de dezvelire inca nu a avut loc. „Este un proiect de cooperare. Statul roman a platit pentru realizarea statuii, iar cel ungar - pentru amenajarea pietei.

Ambasada SUA doreste sa amenajeze o fantana arteziana”, ne-a explicat Ion Fodoreanu, consulul general al Romaniei la Gyula. Numele lui Pomut nu le este insa cunoscut multor locuitori ai orasului. Potrivit Evei Iova, in Gyula mai exista familii numite Pomuc sau Pomut, dar maghiarizate. Intr-un sat vecin, Chitighaz (Ketegyhaza), mai traieste o batrana din aceeasi ramura cu generalul, care se considera romanca.

Ne puteți urmări și pe Google News