Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că românii vor putea avea o identitate digitală. El a explicat și cum poate fi făcut un cont ROeID, dar și ce informații trebuie trecute în aplicație.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că a fost lansată versiunea beta a aplicaţiei în baza căreia românii vor putea avea o identitate digitală. Cetăţenii vor putea accesa toate platformele guvernamentale, precum Ghiseul.ro SPV, platformele primăriilor, și HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne.
„ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Practic, vom avea toate serviciile digitale accesibile printr-un singur login. Pentru crearea contului ROeID e nevoie de o imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt”, a explicat Sebastian Burduja.
Cum se obţine identitatea digitală ROeID
ROeID poate fi folosit în platformele gestionate de instituțiile publice. Contul ROeID este asemănător cu cel de pe Facebook sau Google. Românii au de respectat doar câțiva pași.
„Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității. Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale fără a mai fi nevoie de verificările față în față, făcute de funcționarii statului”, a adăugat Burduja.
Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID. Noua aplicație mobilă ROeID este disponibilă în Google Play Store și Apple App Store, potrivit Economica.
„ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului. Aplicaţia pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României. Trebuie să precizez că aplicația este lansată acum într-o versiune beta, într-un mediu de testare, nu de producție. Această lansare reflectă preocuparea noastră pentru transparență. ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar unui alt proiect implementat de Autoritate – SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.
SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România. Am testat deja interconectări ale ROeID cu alte soluții de identitate digitală de la nivel european – de exemplu, dacă suntem în Franța și avem nevoie de servicii publice pe care le oferă statul francez, putem folosi ROeID pentru accesarea acestor servicii”, a anunțat Dragoș-Cristian Vlad, Preşedinte ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).