Românii vor plăti sume explozive la iarnă. Facturile se scumpesc cu peste 100%

Românii vor plăti sume explozive la iarnă. Facturile se scumpesc cu peste 100%Sursa: Arhiva EVZ

Scumpirile la utilități nu se opresc doar la electricitate. Și gazul se va scumpi - este anunțul făcut de unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de servicii. Motivul este reprezentat de creșterile „fără precedent” la prețurile de achiziție.

Urmează majorări importante la gaze, anunță reprezentanții unei companii furnizoare. Din cauza creșterilor „fără precedent” ale prețurilor de achiziție a gazelor, de la 1 noiembrie facturile vor fi mai mari la gaze. În unele cazuri, românii vor fi nevoiți să plătească prețuri duble având în vedere scumpirile de 20% din ultimul an de zile.

În urma scumpirilor la gaze raportate în luna iulie, un sfert dintre români, mai exact un milion de consumatori, așteaptă noi scumpiri în acest sens.

Prețurile la facturile de gaz aproape se dublează

Un client român care a acceptat condițiile impuse de cel mai mare furnizor de gaze actual și nu a ales o nouă ofertă de gaze s-a confruntat, recent, cu o propunere de tarif cu 40% mai mare față de prețul curent. În notificarea clientului, compania precizează că prețul se scumpește din cauza creșterii achiziției de gaze, atât în România, cât și în Europa.

Compania furnizoare a transmis, pentru stirileprotv că majorarea prețului serviciilor ce va avea loc de la 1 noiembrie înseamnă „pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creștere de 90 de lei pe lună de iarnă.”

În ultimul an de zile, gazele s-au scumpit deja, în medie, cu 20 de procente, potrivit informațiilor publicate de Institutul de Statistică. Site-ul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispoziția românilor un comparator de preţuri pentru a alege cea mai bună opțiune.

Scumpirile depășesc 100%. Urmează o perioadă critică pentru români

Specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă au atras atenția că sunt români care au primit oferte cu până la 100% mai mari. „Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%”, a precizat specialistul Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă.

Locatarul unei case din sudul României, care în luna februarie 2021 plătea aproximativ 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în luna februarie 2022, pe fondul scumpirilor serviciilor, va avea de achitat aproximativ 1.200 de lei″”.

„Creşterile de preţ din piaţa angro putem să spunem că sunt fără precedent. Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”, a spus Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE.

Specialiștii avertizează că, în iarnă, e posibil ca pentru jumătate de milion de locuințe din municipiul București, facturile la căldură să fie foarte mari, chiar și cu câteva zeci de procente.

Ne puteți urmări și pe Google News