Românii sunt speriați de o criză economică. La ce sunt dispuși să renunțe pentru a strânge cureaua

Românii sunt speriați de o criză economică. La ce sunt dispuși să renunțe pentru a strânge cureauaSursa foto arhiva EVZ

Mulți românii au început să reducă cheltuielile și să renunțe la unele lucruri, având în vedere situația economică dificilă din ultimele luni. Specialiștii spun că se pot pune bani deoparte dacă renunțăm la ieșirile scumpe în oraș.

Creșterile de prețuri din ultimele luni, inflația uriașă, creșterea ratelor la credite, dar și incertitudinile legate de un loc de muncă i-au făcut pe români să fie mult mai cumpătați. Fiecare a renunțat la ce a putut pentru a strânge cureaua.

Limitați ieșirile în oraș

Ieșirile cu prietenii la restaurante sau cluburi sunt în topul preferințelor românilor, mai ales după restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus. Sunt însă costisitoare. Specialiștii spun că putem ieși cu prietenii și în anumite locuri în care să nu cheltuim foarte mulți bani.

„Ar trebui să ne facem un plan înainte de toate, să știm pentru ce economisim – poate vreau să îmi cumpăr ceva, poate vreau să îmi fac un fond de siguranță, poate vreau să plec în vacanțe. Sunt foarte multe spații publice care au porți deschise – fie că vorbim de muzeu, fie că vorbim de grădini, fie că vorbim de cinema în aer liber. În parc putem petrece mai mult timp. Să ne dăm întâlnire cu prietenii, să îi invităm la noi sau să mergem în vizită, nu costă. Poate doar mâncarea pe care o vom împărți”, explică Diana Mihăilă, specialist în organizare, potrivit cancan.ro.

La ce au renunțat românii

Un studiu realizate recent arată că 4 din 10 români au amânat cumpărarea de bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi o mașină, alți 20% au amânat deschiderea propriului business, în timp ce 16% dintre cei chestionați au ales să rămână pentru moment la actualul loc de muncă, deși aveau în plan schimbarea lui.

38% dintre participanții la studiu au amânat renovarea casei, iar 23% încă se mai gândesc dacă să-și cumpere sau nu o locuință.

Românii au făcut schimbări și la bunurile pe care le cumpărau de obicei. Mai mult de 30% se orientează către mărci mai ieftine și peste 20% consumă mai puțin decât o făceau înainte.

Cei mai mulți dintre ei, adică peste jumătate, au tăiat din bugetul alocat achizițiilor vestimentare. Nici frecvența activităților de relaxare nu a rămas la fel, 50% dintre ei au limitat ieșitul în oraș, în timp ce 44% dau mai puțini bani pe îngrijirea personală. Alți 43% au fost nevoiți să facă mai puțin sport sau să micșoreze bugetul pentru hobby-uri, potrivit Digi 24.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News