Românii sunt îndemnați să nu-și lege o piatră de moară de gât. Sfaturile transmise de BNR

BNR. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Unul dintre directorii Băncii Naționale a României a îndemnat toți românii să se gândească mai bine atunci când vor să facă un credit. Alexandru Păunescu a spus că anul 2023 nu este cel mai bun pentru a face un credit.

Alexandru Păunescu, director în Banca Națională a României (BNR) și reprezentant al instituției în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), le-a recomandat tuturor românilor să își amâne planurile de a lua credite, cel puțin în acest an, pentru a achiziționa o locuință sau alte bunuri de folosință îndelungată. Păunescu a explicat că România trece printr-o perioadă în care dobânzile sunt foarte ridicate, iar investițiile importante ar trebui să mai aștepte.

„Există situaţii în care oameni care se calificau la a lua un credit acum câteva luni, ca urmare a creşterii destul de însemnate a dobânzilor nu se mai califică. Mai bine să mai aştepte o perioadă. Dacă aş fi în locul consumatorilor nu aş face un credit în această perioadă, cel puţin pe parcursul anului 2023”, a mai spus directorul. În același timp, unii bancheri au spus că deciziile importante care pot suferi o amânare nu trebuie luate într-o perioadă de incertitudine. Alți experți au subliniat că o amânare poate reprezenta timp pierdut pentru că nimeni nu te asigură că situația se va îmbunătăți în viitor.

Care sunt cele mai bune credite pentru achiziționarea locuințelor

BCR este a doua cea mai mare bancă din sistemul bancar în ceea ce privește activele. Instituția le-a recomandat tuturor clienților să aleagă dobânda fixă pe cinci sau 10 ani în ceea ce privește investițiile care implică un credit pe termen lung, precum cele ipotecare. Reprezentanții BCR au mai adăugat că toți clienții trebuie să analizeze atent toate condițiile de pe piață și ofertele.

În plus, este important să facă un exercițiu personal de a păstra lunar o sumă care ar însemna o potențială rată. Este indicat să faci acest lucru minim trei luni pentru a vedea cum se acomodează bugetul personal cu schimbarea. Analistul economic Aurelian Dochia a explicat că recomandarea reprezentantului BNR nu va avea un impact mare asupra băncilor pentru că cele mai multe credite acordate sunt legate de programul guvernamental Noua casă.

„Este vorba de garanţii oferite de stat, condiţii reglementate mai favorabil. Cel mai mare impact, dar aici volumul de credite este mic, este legat de creditele de consum, pe termen mai scurt, iar aici variaţiile sunt mai mari. Cine ajunge să îşi ia un credit de consum înseamnă că acceptă condiţiile mai deza­van­tajoase unui asemenea credit. În primul rând dobânzi mult mai ridicate. Nu cred că va fi un impact important sau va influenţa comporta­mentul băncilor”, a spus Dochia, potrivit Antena 3 CNN.