Telefoanele mobile au devenit o dependență pentru întreaga lume. Dimineața, mulți dintre oameni își verifică telefonul imediat ce deschid ochii și apoi se ridică din pat să își facă rutina zilnică. Dispozitivele nu mai reprezintă doar un mijloc de comunicare, ci sunt indispensabile în viața noastră. Mulți nu îl lasă din mână nici atunci când merg la toaletă.
Telefoanele mobile au fost concepute ca un mijloc de comunicare însă, odată cu evoluția tehnologiei, ele au devenit o dependență. Primul lucru pe care mulți oameni îl fac atunci când se trezesc dimineața este să își verifice telefonul. Unii nu îl lasă din mână nici atunci când merg la toaletă. Telefonul a devenit indispensabili și nici nu ne dăm seama cât de tare ne afectează, în mod negativ, interacțiunea cu persoanele din jurul nostru.
Oamenii de știință au efectuat mai multe studii în ultimii cinci ani potrivit cărora oamenii și-au schimbat comportamentul digital. Dependența de telefon este din ce în ce mai mare. Dispozitivul nu mai este doar un mijloc de comunicare, ci îndeplinește numeroase funcții care ne fac dependenți de el.
Noile modele de telefoane apărute pe piață ne ajută să realizăm fotografii și video de înaltă calitate, pe care le putem distribui foarte ușor pe rețelele de socializare. Putem juca diverse jocuri sau putem citi documente ori cărți. Sunt aplicații care te ajut să îți plătești facturile sau să îți pornești unele electrocasnice din casă.
Telefonul mobil afectează interacțiunea cu persoanele din jur
Deși este un mijloc de comunicare, dependența de telefon mai mult dăunează relațiilor cu cei din jur. Oamenii au ajuns să prefere comunicare prin mesaje sau prin apel video în locul întâlnirilor față în față. Potrivit unui studiu realizat de Compania Daedalus, 61% dintre români preferă să trimită mesaje celor cu care stau sub același acoperiș. La fel procedează și cu colegii de muncă.
„Unul dintre motivele pentru care se transmit aceste mesaje este faptul că este mai intim, mai discret, se face mai puțină gălăgie. Pentru persoanele care trimit de acasă, deși se află în aceeași casă, dincolo de faptul că s-a creat un reflex, mă gândesc că este și confortul”, a spus Daniel Enescu, CEO Daedalus, pentru Pro TV.
Fotografiile și selfie-urile nu mai sunt la modă. Studiul arată că doar 14% dintre români au declarat că au făcut poze unor necunoscuți, la cererea acestora. Locul lor a fost luat de filmările scurte, care sunt încărcate ulterior pe rețelele de socializare.
Românii nu lasă telefonul din mână nici la toaletă
Oamenii au devenit dependenți de telefon și mulți dintre ei nu renunță la el nici atunci când sunt la volan sau merg la toaletă. După ce își verifică notificările, la prima oră a dimineții, 81% dintre respondenți au recunoscut că își iau dispozitivul la toaletă. Acest lucru a devenit un obicei.
Dependența de telefon a ajuns la un nivel foarte mare, încă unii români nu conștientizează că își pot pune atât viața lor cât și a altora în pericol. Unele persoane nu lasă telefonul din mână nici atunci când sunt la volan. Potrivit studiului, 29% dintre românii care circulă cu mașina își verifică telefonul când așteaptă la semafor, iar 25% trimit deseori mesaje dacă stau în trafic. Șoferii folosesc și diverse aplicații de navigație, cum sunt Google Maps sau Waze.
În 2023, în topul preferințelor românilor se află și aplicațiile de ridesharing și cele care livrează mâncare, potrivit studiului realizat de Compania Daedalus, potrivit adevărul.ro.