Românii ştiu care hrană este sănătoasă, dar nu o consumă
- Adam Popescu
- 21 aprilie 2009, 03:24
SĂNĂTATE. Majoritatea mănâncă fructe şi legume după vârsta de 40 de ani, cu toate că inclusiv tinerii cunosc alimentele care le fac bine.
Românii cu vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani sunt interesaţi de o alimentaţie sănătosă, dar puţini pun în practică informaţiile pe care le cunosc, arată studiul „Atitudini şi percepţii faţă de alimentaţia sănătoasă”, realizat de compania de cercetare Exact.
- Mai mult de jumătate dintre respondenţi (58%) au menţionat carnea de porc printre alimentele care ar trebui consumate cel mai rar, iar 80% au afirmat că o dietă sănătoasă se bazează pe consumul de fructe şi legume.
- Cu toate acestea, doar 20% dintre subiecţi au declarat că se hrănesc zilnic cu fructe şi legume, iar 41% au spus că iau astfel de mese o dată sau de două ori pe săptămână. Merele sunt fructele cel mai des consumate de români, iar dintre legume este preferat cartoful.
Femeile peste 45 de ani, cele mai interesate de dietă
Categoria cea mai interesată de informaţii care privesc dieta este reprezentată de femeile între 45 şi 60 de ani, cu educaţie superioară. Sursele preferate de informare sunt internetul, televizorul, rubricile specializate din ziare şi reviste. Numai 4% declară că obţin astfel de informaţii de la medic.
- La capitolul alimentelor nesănătoase, cei mai mulţi au menţionat carnea de porc (58%), grăsimile (24%), dulciurile (18%), băuturile alcoolice (15%), zahărul alb (14%). Prăjelile au fost menţionate de numai 13% dintre respondenţi. La fel şi mezelurile. Fast-foodul a fost trecut şi el în categoria alimentelor periculoase de peste 10% dintre subiecţi.
- Fructele şi legumele au fost menţionate ca alimente sănătoase de peste 80% dintre participanţii la studiu. Ele au fost urmate de carnea de pui, pe care 40% o consideră dietetică. Peştele este socotit aliment sănătos de 34% dintre subiecţi, laptele de 32%, brânza de 20% şi carnea de vită de 12%. Prea puţini însă au menţionat apa (3%), ceaiul (1%) şi mierea (1%) ca fiind alimente sănătoase. Vizibilitate foarte mică au avut cerealele integrale şi pâinea neagră.
Vârstnicii consumă mai multe vegetale decât tinerii
Totuşi, chiar dacă la nivel declarativ românii stau bine la consumul de fructe şi legume, în practică, numai 20% le consumă zilnic, iar 41% numai o dată sau de două ori pe săptămână. Femeile mănâncă fructe şi legume mult mai des decât bărbaţii, respectiv de şase-şapte ori pe săptămână comparativ cu 1-2 ori pe săptămână, în cazul persoanelor de sex masculin.
Consumul de fructe şi legume creşte după vârsta de 40 de ani, când încep să a pară şi problemele de sănătate. Astfel, vârstnicii consumă vegetale de 3-5 ori pe săptămână, în timp ce tinerii între 15 şi 29 de ani de numai 1-2 ori pe săptămână.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 533 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani, cu ajutorul unor chestionare aplicate telefonic, în perioada martie -aprilie 2009. FAVORITE Merele, în top
Fructele preferate de români sunt merele (peste 88% le-au menţionat), urmate de portocale (68%) şi banane (56%). Faţă de bărbaţi, care preferă bananele, merele şi portocalele, femeile se dau în vânt după grapefruit, mandarine şi struguri. Printre verdeţurile des consumate se numără roşiile (43%), morcovii (42%), salata verde (38%), castraveţii (33%), ceapa verde (27%). Femeile consumă în mai mare măsură decât bărbaţii legumele verzi.