Românii primesc vești bune. PNL solicită prelungirea perioadei de plafonare a prețului la energie electrică. SURSE
- Ramona Rotaru
- 21 februarie 2022, 22:47
Facturile la energie electrică reprezintă în continuare un subiect de maxim interes atât pentru consumatori, cât și pentru autorități. PNL nu vrea să renunțe la compensarea facturilor la energie, așa că va propune în ședința de Guvern de marți prelungirea perioadei și pentru luna aprilie.
Românii nu primesc vești bune în ceea ce privește valoarea la factura de energie electrică în următoarele luni. În primăvară, prețul acestora ar urma să crească, iar în luna aprilie compensarea și plafonarea prețurilor vor fi înlocuite de alte măsuri.
1 aprilie este momentul în care compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică dispar, însă membrii coaliției de guvernare vin cu propuneri pentru aplicarea de noi măsuri. În timp ce se ia în calcul scăderea TVA-ului, surse PNL susțin că marți, în ședința de Guvern programată la ora 10:00, vor propune prelungirea compensării și plafonării facturilor și pentru luna aprilie.
"Nu sunt de acord cu dispariţia acestor compensări, mai ales că creşterea preţului la energie atrage imposibilitatea reală de a face faţă la aceste facturi de către o mare parte a populaţiei".
"Poate de la 1 aprilie ţine Dumnezeu cu noi şi ne mai încălzeşte. Să nu mai consumăm gaze", se plâng oamenii.
Măsura reducerii TVA-ului nu garantează facturi mai mici
Coaliția de guvernare caută diverse măsuri pentru a veni în ajutorul consumatorilor finali. În urmă cu doar câteva zile, Justin Anghel, reprezentant consiliu energie, susținea că reducerea TVA-ului nu este o măsură eficientă. Acesta atrage atenția asupra faptului că, în luna aprilie, am putea avea facturi duble față de anul trecut, în aceeași perioadă.
„Nu cred că ar fi o măsură eficientă. Predicţiile experţilor spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un preţ al energiei electrice la un nivel dublu faţă de anul trecut aceeaşi perioadă. Ar ajunge la o scădere a preţului de aproximativ 20%, deci nu acoperă întregul deficit de preț”, a declarat Justin Anghel.
Ionuţ Purica, un alt expert în energie, a vorbit despre situația din România, susținând că, într-adevăr, scăderea TVA-ului poate fi eficientă până la un punct, însă nimic nu garantează prețuri mai mici.
„Sunt eficiente până la un punct. Nu sunt asociate cu măsuri care să garanteze că cei care cresc preţurile din energie n-o să crească cu diferenţa dintre 19% şi 5%. Dacă ai un preţ de 100 şi aplici TVA de 19%, câştigi 19. Dacă s-a dublat preţul şi aplici TVA de 5%, câştigi 10.
E mult mai normal să aduci preţurile la valoarea, de exemplu, din 2020 decât să începi să faci complicaţii cu consumul, cu procente”, a precizat Purica.