Românii pot sta liniștiți: Avem suficientă apă în lacuri! Nu s-a atins nivelul de alarmare

Românii pot sta liniștiți: Avem suficientă apă în lacuri! Nu s-a atins nivelul de alarmare

Coeficientul de umplere in principalele 40 de lacuri de acumulare este de 80%. Rezerva de apă din lacurile de acumulare din țara noastră este în prezent de peste cinci miliarde de metri cubi, în condițiile în care cerința pentru alimentarea cu apă a populației este de aproximativ un miliard de metri cubi, dă asigurări Administrația Națională ”Apele Române”.

Seceta din această perioadă afectează în special orașele mici și zona rurală, acolo unde rețelele de apă și canalizare sunt subdimensionate sau inexistente, atrage atenția Administrația Națională ”Apele Române”. În marile orașe nu se pune în acest moment problema lipsei de apă, însă aceasta trebuie economisită și acolo unde există posibilitatea trebuie apelat la alternative de stocare și de recirculare. Instituția menționată a venit cu mai multe informații pe această tema, lămurind problema.

După cum se arată într-un comunicat, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 80%, iar potrivit estimărilor, până la sfârșitul lunii, printr-o gestionarea eficientă, coeficientul de umplere ar putea fi menținut la un nivel de peste 70%. Reprezentanții instituției au făcut totodată un apel la calm și responsabilitate în eventualitatea apariției unor probleme punctuale în alimentarea cu apă, precizând că evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor semnalate în 2003, 2007 sau 2012, când seceta a fost gravă.

Specialiștii de la Apele Române monitorizează situația și iau măsurile necesare pentru păstrarea rezervelor în marile lacuri de acumulare. Datele prezentate arată că rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde din lacurile de acumulare mai mici. Se ajunge astfel la un total de peste 5 miliarde de metri cubi, în timp ce pentru alimentarea cu apă a populației este nevoie de 1,22 miliarde de metri cubi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lacurile de acumulare trebuie menținute la 70 la sută

Coeficientul de umplere în principalele lacuri de acumulare este de 80% și se estimează că până la sfârșitul lunii, printr-o gestionare eficientă a resursei, coeficientul să fie menținut la un nivel de peste 70%. Seceta afectează în acest moment orașele mici și comunele în care sistemele de alimentare cu apă sunt subdimensionate, dar și zonele în care nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face din fântâni sau din sisteme mici, alimentate din foraje. Apele Române Precizează că și în aceste zone se asigură cantitățile necesare, dar subliniază că este nevoie să economisim apă, iar acolo unde se poate să apelăm la alternative de stocare și recirculare a acesteia.

Ca un prim exemplu, în judeţul Iaşi, locuitorii din 17 comune vor primi apă de băut doar în anumite intervale orare. Potrivit prefectului Bogdan Cojocaru, motivul îl constituie faptul că apa din rezervoare este folosită şi pentru udatul gradinilor. Bogdan Cojocaru, Prefectul județului Iași: Sunt anumite comune unde există un alt program decât cel 24 din 24 pentru apă potabilă, pentru ca Apavital să aibă la dispoziție măcar șase-opt ore, în așa fel încât rezervoarele să poată să fie din nou umplute, numai că e foarte importantă cauza pentru care apa din aceste rezervoare se consumă foarte rapid, pentru că în afară de consumul casnic apa potabilă este utilizată în gospodării și pentru a uda grădina sau alte culturi pe care le au cetățenii în jurul casei