Românii vor plăti din 2025 taxe și impozite mult mai mari decât în prezent. Mai exact, taxele şi impozitele pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate de stat vor creşte în 2025, după intrarea în vigoare a prevederilor stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022, care schimbă modul de calcul al acestor taxe.
Românii vor fi împovărați de taxe și impozite după terminarea anului electoral
Surse guvernamentale au precizat că 10% dintre români vor fi afectați de măsurile pe care le va lua Guvernul. Diferența majoră în felul în care se vor calcula impozitele pe locuință „constă în faptul că proprietarii trebuie să se pregătească să plătească o taxă în funcție de valoarea de piață a imobilului, în loc de criteriul suprafeței, cum este cazul în prezent”.
România colectează din proprietăți doar 0,4% din totalul taxelor, în timp ce în UE, media este de 2,7%. În prezent, 2024, se aplică o cotă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.
În acest context, paradigma taxelor locale se va schimba radical. „Din dependente de centru, autorităţile locale vor trebui să devină din ce în ce mai autonome. Soluţia este o combinaţie între un mod de calcul diferit de cel actual pentru impunerea proprietăţilor, care va duce la creşteri de taxe, şi o mai bună administrare a banului public, prin cheltuieli echilibrate şi investiţii în folosul comunităţii”, se arată în analiza departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.
Peste 90% dintre români dețin o proprietate
Dacă vorbim despre persoane fizice, România e pe locul 1 din UE la procentul de populaţie proprietară de imobile - peste 90% dintre români stau într-o locuinţă proprietate proprie. Toate aceste persoane vor avea un cost sporit în mod semnificativ faţă de cel actual, începând din 2025, care va reflecta şi va fi mai aproape de valoarea adevărată a proprietăţii, iar acest aspect ar putea să producă consecinţe pe termen lung.
Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă pentru companii multinaţionale şi locale, potrivit antena3.ro.