Lovitură cruntă pentru una dintre „perlele” Europei. Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de noi infectări cu virusul chinezesc, autoritățile au decis menținerea stării de urgență pentru încă 6 luni.
În Spania, una dintre tarile cele mai afectate de pandemie, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 6 luni. Asta însemnă că spaniolii vor începe să revină la normalitate abia pe data de 9 mai 2021.
Măsura solicitată de premierul Pedro Sanchez a fost aprobată, joi, de către Parlamentul Spaniei. Prin urmare, Executivul de la Madrid are toate pârghiile necesare pentru a impune restricții de circulație ori de câte ori se va considera că acestea sunt necesare.
Prin votul acordat de către Parlamentul Spaniol, regiunile autonome, care au competențe în materie de sănătate publică, au posibilitatea de a își închide teritoriul pentru a limita circulația în anumite zone.
Ce restricții se vor aplica în Spania
Măsura valabilă pentru întreg teritoriul Spaniei presupune, printre altele, restricții de circulație pe timp de noapte, între ora 23:00 și 6:00. Pe lângă asta. sunt interzise deplasările între regiunile autonome, cu excepția motivelor esențiale – de sănătate, familiale, de muncă.
Restricțiile vizează și întâlnirile, adunările publice, tocmai pentru acestea ajungă să se transforme în adevărate focare de coronavirus.
În urmă cu cinci zile, Guvernul condus de Pedro Sanchez a decis revenirea la această măsură excepțională, din cauza creșterii explozive a cazurilor de coronavirus.
Spania rămâne statul european cel mai afectat de coronavirus, cu un total de 1.230.000 de cazuri.
Carantină totală în Franța
Nici Franța nu pare să aibă succes în lupta cu virusul chinezesc. În urmă cu două zile, Macron a anunțat că pe întreg teritoriul francez va fi instituită măsura carantinei generalizate, pentru o perioadă de patru săptămâni, începând de vineri, 30 octombrie.
„Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron.
Situație dramatică și în Germania
Joi, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunțat că începând de luni, 2 noiembrie, Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii. Astfel, barurile și restaurantele vor fi închise, însă școlile vor funcționa în continuare. Cancelarul Angela Merkel a decis împreună cu prim-miniștrii celor 16 landuri să instituie noi restricții și măsuri menite să împiedice răspândirea noului coronavirus. Măsurile propuse au în vedere închiderea barurilor şi a restaurantelor, sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise.
Autoritățile germane sunt îngrijorate de creșterea continuă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 și, astfel, încearcă să o încetinească, dacă nu chiar să o oprească, instituind carantina.