Evenimentul Zilei > Social > Românii cu diagnostice severe, tratați gratuit de o echipă de medici voluntari: „30.000 de minute pro-bono”
Românii cu diagnostice severe, tratați gratuit de o echipă de medici voluntari: „30.000 de minute pro-bono”

Românii cu diagnostice severe, tratați gratuit de o echipă de medici voluntari: „30.000 de minute pro-bono”

O echipă de medici români depune eforturi susținute pentru a oferi speranță la viață oamenilor aflați în situații disperate. Este vorba despre diagnostice severe și intervenții chirurgicale efectuate gratuit, un proiect al cărui ambasador este Andreea Marin.

Asociația Zetta este proiectul prin intermediul căruia peste 100 de oameni probleme severe de sănătate au fost tratați de mai mulți experți în medicină, în frunte cu doctorul Dragoș Zamfirescu.

„Lupta medicilor voluntari ai Asociației Zetta, coordonați de către doctorul Dragoș Zamfirescu, inițiator al mișcării de voluntariat medical, nu se oprește aici, chiar dacă anul s-a scurs. Ea continuă cu mai multă speranță și încredere, după ce acești medici-îngeri păzitori, cum îi numesc pacienții, au depășit de două ori în 2019 ceea ce și-au propus”, a declarat Andreea Marin.

„Întâi, au promis să facă 50 de operații complexe pro-bono într-un an, promisiune ce a fost onorată, însă, după numai 5 luni! În acest timp, 50 de oameni trecuți prin cea mai grea cumpănă a vieții lor – prin incendii care le-au marcat destinul, prin accidente soldate cu urmări grave, prin experiența cancerului, ce a lăsat urme și nevoia de reconstrucție a trupului sau prin malformații ce le-au afectat viața încă din primii ani ai vieții – toți acești oameni, acum un an, lipsiți de speranță, și-au recăpatăt zâmbetul apoi datorită acestor medici minunați”, a completat Andreea Marin.

Cifrele impresionante ale campaniei umanitare

Deși inițial medicii și-au stabilit un prim target de 50 de intervenții, Asociația Zetta a ajuns de curând la operația cu numărul 125. Totodată, proiectul va continua și în 2020.

„Cu solidaritatea neașteptată a atâtor români, până la sfârșitul anului 2019 a fost depășit și al doilea obiectiv propus în campanie: de data aceasta, 100 de intervenții pro-bono complexe au fost realizate cu mult înainte de finalul anului. Iar astăzi, la împlinirea acestui an, de unde a pornit de la promisiunea a 50 de operatii complexe pro-bono, echipa de medici voluntari poate spune cu inima deschisă: chiar ieri, s-a ajuns la operatia complexă din campanie cu numărul 125! Adica 30.000 de minute pro-bono pentru medicii voluntari în sălile de operații!”, a declarat Andreea Marin.

„Deși munca medicilor în campanie este pro-bono și a ajuns să ocupe aproximativ o pătrime din timpul dedicat sălii de operatie; nu poate fi ocolit costul consumabilelor din intervenții. Ele sunt, în medie, de 3,5 euro pe minut de operație. O intervenție complexă poate dura și 12-13 ore. Alți pacienți, de exemplu cei cu arsuri grave, necesită operații succesive, nu doar o singură intervenție”, a declarat Andeea Marin în cadrul Galei Zetta miercuri seară.

Andreea Marin, apariție de senzație

Cei care doresc să sprijine demersul Clinicii Zetta o pot face prin SMS, la 8838.