Românii cu afecțiuni alergice, protejați prin lege. Ce drepturi vor avea

Drepturile persoanelor care au fost diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice vor fi protejate prin lege.

Deputații au adoptat, în unanimitate, un proiect de lege având ca domeniul de reglementare sănătatea, care va permite protejarea drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspecte a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice.

„Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum şi ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli şi afecţiuni alergice: astmul bronşic, rinita alergică, alergie alimentară, rinoconjunctivita alergică, dermatită alergică, anafilaxie. Prezenta lege nu se aplică persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă”, se arată în proiectul care a trecut de votul deputaților.

Potrivit sursei citate, măsurile avute în vedere urmăresc să faciliteze diagnosticarea precoce a persoanelor suspectate de afecțiuni și boli alergice. De asemenea actul normativ mai propune identificarea și organziarea evidenței acestor persoane, îmbunătățirea tratamentelor, facilitarea integrării acestor persoane în unitățile școlare, în activități sportive și în muncă.

Persoanelor care suferă de alergii, vizate de noua lege, li se garantează accesul nedescriminatoriu la școlile de stat sau particulare, în unitățile spitalicești, în unităţile de cazare, de stat sau private, în cele care organizează tabere pentru copii etc.

Ce mai prevede legea

Proiectul mai prevede că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să asigure, pentru copiii diagnosticaţi cu afecţiuni alergice, după caz, toate mesele, conform programului la care sunt înscriși sau posibilitatea pentru familie de a aduce alimentele necesare hrănirii copiilor.

„Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice le sunt decontate analizele şi testele specifice necesare diagnosticării. Decontarea se realizează prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog. (...) Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog”, mai prevede proiectul.

Prin noua lege se reglementează înființarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, unde vor fi introduse toți cei luați în evidență de medicii alergologi.