Românii cred că o duc mai rău decât în 1989, iar mulți s-au gândit să plece din țară. Studiu

Românii cred că o duc mai rău decât în 1989, iar mulți s-au gândit să plece din țară. Studiu Sursa: Romania sociala

Două sondaje, realizate în utimele luni, arată că românii cred că nivelul de trai în România este mai scăzut decât în 1989. Mulți au avut cu totul alte așteptări în urmă cu mai bine de trei decenii.

Mai mult de jumătate dintre românii cred că o duc mai rău acum, decât în 1989. Cei puțin aceasta este concluzia unei analize Inscop realizată în colaborarea cu mai multe universități din țară.

În ultimele luni au fost realizate două sondaje de opinie, care au arătat cam acelați lucru. Primul a fost realizat în perioada 23 mai - 14 iunie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea în intervalul 26 septembrie - 4 octombrie, pe un eşantion de 1.200 de persoane.

54% dintre români, conform sondajului realizat în mai - iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie - octombrie, consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989. Studiul din septembrie-octombrie arată că o treime (33,3%) dintre cei chestionaţi s-au gândit să plece la muncă în străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei din generaţia matură, într-un fel sau altul, sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea. De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană", a spus rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, referitor la opinia românilor despre situaţia de dinainte de 1989.

Reducerea poluării

Ambele sondaje relevă că 68,4% dintre respondenţi sunt prepcupați de protecția mediului. Mai mult de jumătate (51,5%) dintre români au spus că vor face economie la energie, având în vedere prețurile foarte ridicate. 72,5% dintre cei intervievaţi ar dori să își instaleze panouri fotovoltaice la casa sau blocul în care locuiesc.

Cu toate acestea, aproape 43% dintre cei chestionaţi au spus preferă transportul cu vehicule personale pentru a se deplasa pe distanţe mai lungi în interiorul localităţii și doar 27,3% transportul public.

Întrebaţi care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre cei chestionaţi au răspuns defrişările ilegale, iar 42,6% poluarea apelor.

Probleme în educație

Sondajul din septembrie-octombrie a inclus și întrebări despre sistemul de educație și problemele lui. 53,6% dintre cei intervievaţi au criticat slaba pregătire şi dezinteresul unora dintre profesori. 45,1% au spus că abandonul şcolar în rândul copiilor din medii defavorizate este o mare problemă. 41% au spus că și disciplina elevilor lasă de dorit.

Aproape 62% dintre respondenţi sunt de părere că părinţii nu acordă suficientă atenţie copiilor la şcoală. 88% dintre cei chestionaţi cred însă că educaţia şcolară este cel mai bun mijloc de a reuşi în viaţă, potrivit Agerpres.