Românii, cei mai mari băutori de alcool din lume

Țuică/ Sursă foto: pixabay

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), românii sunt în fruntea topurilor băutorilor de alcool, cu 17 litri de alcool consumați anual per persoană cu vârsta de 15 ani și peste.

Cu cei 17 litri de alcool consumați anual per persoană, România pare a nu fi doar o țară unde „curge laptele și mierea”ci și o țară unde alcoolul curge din belșug, conform Tasting Table.

Românii, campioni la alcool

„Cu ghețari pitorești, vulcani (stinși, n.ed.) maiestuoși, cascade uimitoare și mine de sare străvechi care se întind pe 92.046 mile pătrate de uimire, România este un tezaur de minuni geologice.

Însă, țara are mai multe lucruri uimitoare decât se poate observa la o primă vedere: potrivit unui raport cât se poate de serios al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), românii sunt în fruntea topurilor, cu 17 litri de alcool consumați anual per persoană cu vârsta de 15 ani și peste.

Pentru cei care nu se gândesc la valori, asta se traduce în aproximativ 4,5 galoane de alcool absolut,” explicitează pentru publicul american pecialiștii de la Tasting Table, organism media, de peste Ocean, cu peste 18 milioane de cititori la nivel mondial. „Pentru a pune lucrurile în perspectivă, media globală este de 5,5 litri (1,45 galoane) pe cap de locuitor”, arată redactorii Tasting Table.

Persevență în timp la consumul de alcool

Tasting Table „săpând mai adânc”, constată că nu este vorba de un salt brusc al conaționalilor noștrii, direct în vârful acestui clasament, ci de o constanță în timp. „(...) se pare că aceasta nu este o poveste nouă. Statisticile dintr-un raport OCDE au arătat că, în 2019, până la 55% din toți adulții de sex masculin români erau băutori episodici.

În termeni de petrecere, unul din trei adulți consumă șase băuturi standard într-o singură ședință cel puțin o dată pe lună. Această mică țară din sud-estul Europei, care găzduiește o populație relativ modestă de 19,7 milioane de locuitori, se mândrește aparent cu o cultură a băuturilor care este la fel de adânc înrădăcinată ca peșterile sale și la fel de îndrăzneață ca munții săi.

În urmă cu peste 2.000 de ani, înainte de epicele războaie dacice, vechii români stăpâneau deja arta cultivării viței de vie. Datorită peisajelor de tip rollercoaster ale țării, udate în cantitățile potrivite de soare și ploaie și care se bucură de temperaturi ideale, România a devenit un paradis pentru viță de vie și vinuri. Această pasiune de durată pentru viță de vie a dinamizat de multă vreme economia și cultura României, încorporând vinul profund în moștenirea sa”.

Campioni și la spirtoase

Redactorii Tasting Table arată că România este și campioană la categoria grea în lumea prunelor, în ciuda unui declin recent. Potrivit Societății Internaționale pentru Științe Horticole, o bună parte (85% în trecut, dar mai aproape de 35-45% în prezent) din prunele țării se angajează într-o transformare magică în legendara țuică de prune. Cu un conținut de alcool care poate exploda până la 60%, țuică este eroul necântat al adunărilor românești, revendicând neoficial titlul de băutură națională. Mulți români se mândresc cu prepararea țuicii acasă, iar oferirea unui pahar este un gest cald pe care probabil îl veți întâlni peste tot, de la grătare în curte până la nunți grandioase.

Poate deloc surprinzător, afinitatea României pentru băuturi spirtoase nu este unică în Europa, care este în medie mai mare decât orice altă regiune din lume, cu 9,2 litri de persoană. „Această tradiție europeană plină de viață de a ridica un pahar (sau două) celebrează istoriile culturale bogate și legăturile sociale. Pe măsură ce toată lumea toastează pentru aceste tradiții, este, de asemenea, grozav să sorbim cu puțină înțelepciune, îmbinând uralele noastre cu trecutul cu un semn din cap către o viață sănătoasă”, consideră cei de la Tasting Table.