Românii care vor rămâne fără pensii! Veste şoc pentru aceşti oameni. Se schimbă legea

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea 263/2010 stipulează că plata către pensionari va fi suspendată, începând cu luna următoare celei în cursul căreia cetățenii în cauză au obținut venituri lunare, dar acest lucru este valabil doar pentru anumite categorii de personal. Astfel, viitorii pensionari care obțin dividente sau venituri din chirii nu se supun dispozițiilor legii în cauză.

Legea 263/2010, cea care reglementează statutul beneficiarilor de pensii anticipate ori pensii anticipate parțiale stipulează faptul că plata către pensionari va fi suspendată începând cu luna următoare celei în cursul căreia cetățenii în cauză au obținut venituri lunare, conform celor „prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II”.

Cine este vizat de reglementările Legii 263/2010

Într-o primă situație, este vorba despre acele persoane care „desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă”, în vreme ce o alta face referire la cei angajați în funcții publice.

Mai mult, alineatul 3 din Lege se referă la cei care „își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I”.

Dividentele sau veniturile provenite din chirii nu sunt vizate

Categoriile mai sus menționate nu fac referire la dividentele ori la veniturile obținute din închirierea unor spații/locuințe, astfel că cei care beneficiază de pensii anticipate ori pensii anticipate parțiale se bucură în continuare de drepturile acordate anterior.

Același lucru este valabil și pentru cei care primesc indemnizații de concediu pentru creșterea copilului, caz în care vorbim de o sursă de venit pasiv.

De menționat este faptul că cetățenii sunt obligați să declare dividentele sau/și veniturile obținute din chirii, în termenii stabiliți de lege.

Casa de Pensii anunță schimbări

Conform Casei de Pensii, foștii angajați care urmează să se pensioneze sunt obligați să notifice angajatorul, în vederea emiterii deciziei de pensionare.

Mai mult, Legea nr. 76/2022 a intrat în vigoare din 8 aprilie 2022, iar aceasta obligă viitorii pensionari să se prezinte la ghișee având asupra lor și o informare, eliberată de către angajator.

„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia”.

Astfel, Casa de Pensii teritorială trebuie să trimită, în paralel, o informare privind decizia de pensionare, dar și un răspuns pentru angajatul ce solicită acest lucru.