Românii care țin Postul Crăciunului vor plăti aproape dublu. Alimentele de post nu au scăpat de scumpiri

Fructe și legume. Sursa foto: Crystalsahara | Dreamstime.com

Postul Crăciunului este unul dintre cele două posturi mari care se ține de către credincioși pe parcursul a patruzeci de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, Crăciunul. Iar vestea proastă este că alimentele care se mănâncă de post nu au scăpat de scumpiri.

Românii care aleg să țină Postul Crăciunului vor plăti anul acesta mai mult faţă de anii trecuți pentru alimentele care se mănâncă de post. Şi pentru că au mai rămas câteva zile până la post, unde credincioșii vor elimina alimentelor de origine animală înlocuindu-le cu cele vegetale, vor constata că prețurile la unele dintre ele au crescut foarte mult.

Deoarece prețurile au crescut foarte mult, mai ales la fructele și legumele proaspete, va fi destul de greu pentru români să ţină Postul Crăciunului, care începe pe data de 15 noiembrie.

Prețurile la alimentele de post

Cine vrea să ţină Postul Crăciunului va trebui să scoată mai mulţi bani pentru cheltuieli, deoarece legumele, zarzavaturile, soia, ciupercile sau năutul, alimente bogate în vitamine, nu sunt chiar pentru toate buzunarele.

De exemplu, cartoful, alimentul de bază în perioada de post, s-a scumpit cel mai mult. În acest context, cei de la Institutul Național de Statistică au făcut o analiză de piață, pentru a vedea cum au evoluat prețurile în decurs de un an, mai exact, față de luna octombrie a anului trecut.

În prezent, avem prețuri foarte mari la legume și fructe. De asemenea, mălaiul și făina s-au scumpit cu 34%. Ținând cont că pe toată durata postului sunt mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei și vin, credincioșii vor plăti cu 20% mai mult faţă de anii precedenţi.

În prezent, prin unele pieţe, cartofi se vând cu 4,5 lei, ceapă cu 5 lei, ardeiul gras 15 lei/kg, ardeiul capia 10 lei. Roșiile ajung şi la 15 lei/kilogram, iar castraveții în jur de 8 lei/kilogram, potrivit antena3.ro.

Ce mănâncă creştinii în perioada Postului Crăciunului

În Postul Crăciunului credincioșii renunţă la carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.

Ca mâncăruri de post pot fi: orezul cu legume, pastele cu legume, tocăniţa de ciuperci, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole de post, mâncare de cartofi cu legume, salate fără ulei, varză sau mâncare de praz.  Toate acestea trebuie completate cu fructe pentru a asigura necesarul de energie.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Zilele în care credincioșii pot mânca peşte în Postul Crăciunului sunt:

-luni, 21 noiembrie -sâmbătă, 26 noiembrie - duminică, 27 noiembrie -30 noiembrie – de Sfântul Andrei -sâmbătă, 3 decembrie -duminică, 4 decembrie -luni, 5 decembrie -marți, 6 decembrie -sâmbătă, 10 decembrie -duminică, 11 decembrie -luni, 12 decembrie -marți, 13 decembrie -sâmbătă, 17 decembrie -duminică, 18 decembrie.