Reprezentanții Ministerului Energiei susțin că românii care vor primi mai multe facturi deodată vor avea la dispoziție un termen de plată mai mare. Se pot acorda și eșalonări, dacă sumele sunt mari.
Reprezentanții Ministerului Energiei spun că furnizorii de energie electrică care nu au emis facturi de luni de zile nu trebuie să pună presiune pe consumatori. Aceștia nu sunt vinovați de aceste întârzieri. Mai exact, furnizorii trebui să acorde un termen de plată mai mare atunci când emit mai multe facturi deodată. În plus, ANRE ar putea prevedea acest lucru într-un viitor act normativ.
„Sunt convins că, în cazul în care anumiţi furnizori întâmpină greutăţi în emiterea facturilor către consumatorii finali, vor avea în vedere ca plata acestora să nu se facă în acelaşi moment, în cazul în care un consumator primeşte trei, patru facturi într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Sunt convins şi că Autoritatea de Reglementare, care urmăreşte acest proces şi este în strânsă legătură cu actorii din piaţă, va iniţia demersurile, dacă va fi necesar, într-o legislaţie secundară pentru a evita presiunea asupra consumatorilor finali", a afirmat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei potrivit stiripesurse.ro.
Eșalonări la plată
Dacă însă furnizorul nu oferă de la început un termen rezonabil de plată, oamenii care au primit trei sau patru facturi deodată pot cere acest lucru.
Consumatorii au dreptul să solicite amănarea termenului de plată sau achitarea facturilor în mai multe tranșe. Trebuie să facă o solicitare scrisă furnizorului de energie. Compania Electrica Furnizare a anunțat deja că va oferi termene mai mari la plata facturilor și că va acorda și eșalonări la plată pentru sumele mari.
Cât vom plăti de anul viitor
România va avea, din 2023, o piață semi-reglementată în ceea ce privește energia electrică. Autoritățile nu au stabilit încă care vor fi și tarifele. Până acum sunt două variante în ceea ce privește prețurile la curent. Prima dintre ele nu aduce mari modificări prevederilor actuale. Prețul va fi de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kwh. Tot ce depășește se va plătu cu un leu pe kwh.
A doua variantă de lucru va aduce facturi mai mari pentru mulți români. Tariful ar urma să fie 1,2-1,3 lei pe kwh indiferent de consum. Se vor acorda compensări la plata facturilor doar pentru românii cu venituri mici. Nu se știe care va fi pragul de venit. Dacă această variantă va deveni realitate, românii cu un consum mic vor avea parte de o creștere de preț 50%-70%.