Din 13 iulie intră în vigoare o nouă lege care permite locuitorilor din mai multe localități să se pensioneze înainte de vreme. Periodic, Parlamentul aprobă legi speciale care permit anumitor categorii de persoane să iasă la pensie anticipat. De regulă este vorba despre orașe și sate în vecinătatea cărora se află surse de poluare intensă.
Mai multe categorii de persoane au dreptul să se retragă din activitate înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare în baza unor legi cu caracter special adoptate în Parlament. Astfel de acte normative sunt votate periodic și permit cetățenilor din anumite localități, afectate de poluare, să beneficieze de pensionare anticipată.
Începând cu 13 iulie intră în vigoare Legea 212/2023, publicată luni în Monitorul Oficial, care conține o nouă listă cu localități ai căror locuitori pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără să sufere penalizări. Iar lista se va extinde, dat fiind că există încă trei proiecte de lege, în diferite stadii ale parcursului legislativ.
În baza acestor acte normative, locuitorii din orașele sau satele de pe lista respectivă vor putea depune cerere de pensionare cu doi ani mai devreme decât prevede legea. Acest lucru este posibil deoarece s-a stabilit că acești români trăiesc într-un mediu poluat, fapt ce le-a afectat sănătatea, dar și stilul de viață.
Pe listă au fost introduse localitățile Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul reședință al județului cu același nume.
Legea reglementează pensionarea anticipată
Legea pensiilor 263/2010 reglementează că, în cazul acestor persoane nu se aplică penalizările care se aplică, de regulă, în situația pensionărilor anticipate. Legea prevede că în caz de pensionare anticipată parțială se aplică o reducere a cuantumului pensiei calculate.
Proiectul care a intrat în vigoare nu este singurul. O altă lege a fost aprobată în Parlament și merge la promulgarea președintelui, iar alte două sunt la Camera Deputaților. Acestea vor fi aprobate, cel mai probabil, în sesiunea din toamnă.
Printre altele, se propune extinderea listei cu noi localități, între care Letca Nouă din judeţul Gorj, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Videle din judeţul Teleorman etc.