Rezolvă cubul Rubik în 15 secunde. Pasionat de matematică, Cristian Leana studiază la liceul Tudor Vianu şi deţine mai multe recorduri naţionale la rezolvarea cubului Rubik. În show-ul prezentat în cea de-a cincea semifinală "Românii au talent", tânărul a rezolvat cu dexteritate, rând pe rând, şase cuburi Rubik. Întâi cu două mâini, apoi cu o singură mână sau cu un deget, iar ultimului, adus de un tânăr în costum de epocă, i-a venit de hac legat la ochi.
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0H8hGDdn1RM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Încă o decizie îndelung comentată a juriului de la "Românii au talent". Aseară, de la ora 20.30, show-ul de la Pro TV şi-a ales ultimii trei finalişti. Dacă trupa de hipoacuzici "No limit" şi dansatorul Mihai Petraiche au fost trimişi direct în finală de votul publicului, Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre, juriul "Românii au talent", au votat pentru cel de-al treilea finalist.
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UQrBWzqKPjk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/oEKVhagO-vY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Lupta s-a dat între Cristian Leana şi pianistul Cosmin Mihalache. Voturile lui Andi Moisescu şi ale lui Mihai Petre s-au dus către Cristian Leana, iar Andra l-a susţinut pe Cosmin Mihalache.
”Pe mine m-a uimit momentul de final. Nu-mi vine să cred că l-ai făcut fără să vezi nimic. La început nu puteam să înţeleg cum vin toate fetele la tine, le dai cubul şi le laşi să plece. Dar cu ultimul moment m-ai spart, a fost cireşa de pe tort”, a spus Mihai Petre despre abilităţile lui Cristian Leana. ”După pererea mea eşti un fenomen, iar eu, dacă aş fi avut mintea ta, aş fi condus lumea fără ca ea să simtă”, l-a lăudat şi Andi Moisescu pe tânărul pasionat de matematică.

"E talent că te joci cu un Cub Rubik?"
Fanii show-ului de la Pro TV au postat mai multe mesaje pe site-ul emisiunii. Majoritatea nu regăseau definiţia talentului în darul de a stăpâni algoritmul de rezolvare al cubului. "Cum aţi reusit performanţa de a trimite aşa ceva în FINALĂ? Nu-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima dezamăgirea!"; "Cum frate să îl alegi în finală. E talent că te joci cu un Cub Rubik?"; "Ceea ce faci tu nu e talent, părerea mea. Sunt dezamăgit de Mihai pentru că te-a băgat în finala. Diversitate? Serios? Ce vei face în finală? 10 cuburi rubice? La bază stă un algoritm pe care l-ai exersat atât de mult că e instinct (părerea mea). E ca mersul pe bicicletă. Prima dată e mai greu, dar apoi… o faci natural. Normal ca scoţi 13 secunde la un cub, dacă lucrezi 4 ore/zi. Aşa şi eu, fac programe rapid, pentru că m-am obişnuit, dar asta înseamnă că sunt talentat? E diferenţă. Atat am avut de spus."
Cele mai frumoase momente
Seara a debutat cu Iulia şi căţeluşa ei rasa Beagle. Neastâmpărata Bayley i-a fost donată tinerei de primii ei stăpâni pentru că rodea totul prin casă. Bayley a amuzat pe toată lumea şi după terminarea numărului, când Pavel a întrebat-o cum reacţionează când îl vedete pe Mihai Petre, căţeluşa şi-a pus lăbuţa la ochi. ”Sunteţi o echipă perfectă. E un câine superb, eu v-am susţinut şi în preselecţii şi acum aţi adăugat ceva numărului vostru”, a spus Petre.
”Nu pot să cred”, zise Andra când Mydas i-a luat verigheta, a pus-o într-un săculeţ roşu, pe care apoi l-a zdrobit cu un ciocan. Surpriză. Săculeţul conţinea miez de nucă. Într-o cutie mică se afla o lămâie, în care se afla un ou, în care se afla o nucă, în care se afla verigheta Andrei. ”Îţi doresc să ajungi în finală, pentru că ai reuşit să mă uimeşti aşa cum a reuşit Cristian Gog”, i-a spus jurata ”neomagicianului Mydas” care a venit cu un număr de iluzionism.
Una dintre cele mai emoţionante prezenţe la ”Românii au talent”, trupa No Limit, formată din tineri cu deficienţe de auz, a dansat fără cusur. Nici nu bănuieşti că ei nu aud muzica şi că au învăţat mişcările după numărătoare. ”Sincer vă spun, deşi fizic nu auziţi, simţiţi muzica mai bine decât noi. Lipsa unui simţ nu împiedică talentul să iasă la iveală. Dansaţi superb şi vreau să vă văd în finală”, a spus Andra cu lacrimi în ochi.
”În viaţa mea n-am văzut moon walk-ul, celebrul pas inventat de Michael Jackson, făcut aşa (în genunchi – n.r.)”, a spus Smiley când a văzut show-ul lui Mihai Petraiche. ”M-aş bucura să câştige un număr de dans ”Românii au talent” şi numai tu poţi face asta. Eşti numărul 1 în seara asta”, i-a spus Mihai Petre care a adăugat că tânărul trebuie să fie în finală.

Deşi a suferit o accidentare gravă la coloană, Mihai Petraiche a impresionat la preselecţii cu mişcările sale de dans robotic.

Invitaţii speciali ai ultimei semifinale au fost barmanul Valentin Luca şi trupa Ballance, finalişti din primul sezon, iar Smiley şi-a lansat cel mai recent single al său, “Dead man walking”.
Cine sunt finaliştii din 11 mai
Semifinala I:  XTreme Brothers, Fieraru Cristian şi Loredana şi Aset Crew
Semifinala II: Alexe Krem Răzvan, Vasile Godja şi Gigel Frone
Semifinala III: Cristian Gog, Trio Zamfirescu şi BarSession
Semifinala IV: Oana Lianu, Radu Ionescu şi Lil Motion