Românii, speriați de scumpirile șocante la energie, gaze şi combustibili, au încep să reducă consumul. În lunile aprilie, mai și iunie s-a constat o scădere de două procente a consumului de carburanți, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele prezentate de OMV Petrom.
Românii au redus consumul de energie, gaz, dar și carburanți, din cauza inflației. Datele companiilor petroliere arată o scăderea chiar și cu o cincime a consumului după începerea războiului din Ucraina. Pentru al doilea trimestru al anului, cererea de benzină şi motorină s-a redus cu 2%, arată raportul celei mai mari companii din România.
O altă cauză importantă este prețul mare la pompă determinându-i pe șoferi să alimenteze mai puțin în al doilea trimestru al anului după o creştere de 7% în primele trei luni, arată datelor OMV Petrom. Acesta este primul semnal că prețul de la pompă nu mai pot fi suportat de către români.
În datele prezentate de producătorul de petrol şi gaze se mai arată că „dacă în al doilea trimestru din 2021 barilul de ţiţei se tranzacționa cu 69 de dolari, media pe 2022 a sărit la 114 de dolari pe baril”.
Pentru al doilea trimestru al anului, cererea de gaze naturale s-a compactat cu 19%, după o scădere de 11% în primul trimestru, iar cea de energie electrică s-a redus cu 6% după un minus de 4% în primul trimestru al anului. Atât gazul natural, cât şi energia electrică au trecut prin scumpiri majore faţă de 2021.
Prețul la gaz a ajuns de patru ori mai scump faţă de anul trecut
Astfel, gazul a ajuns în al doilea trimestru din 2022 la 102 euro/MWh de peste patru ori mai scump faţă de perioada similară a anului trecut în timp ce preţul energiei a ajuns la 202 euro/MWh de la numai 66 de euro pe MWh în al doilea trimestru din 2021.
În aprilie, mai și iunie s-a constatat o scădere de două procente a consumului de carburanți, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România.
În trimestrul al doilea al acestui an, benzina costa cu 51% mai mult față de iunie anul trecut, iar motorina, cu 64%. Adică o scumpire de trei lei la litrul de benzină și 3,6 la motorină.
Companiile petroliere nu au avut de suferit din cauza reducerii consumului
În prima jumătate de an, cifrele de afaceri ale companiilor petroliere au urcat cu 9%, deşi vânzarea la pompă a scăzut semnificativ. Mai mult, din ianuarie, până la sfârșitul lunii iunie, consumul de gaze s-a diminuat cu 13% față de aceeași perioadă din 2021, iar la electricitate, cu 5%. În același interval, gazul s-a scumpit cu aproape 90%, iar curentul electric, cu 17%, se mai arată în analiza companiei, potrivit euronews.ro.