Românii au plâns la înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej ca şi coreenii astăzi
- Horia Tabacu
- 19 decembrie 2011, 15:03
După cum se ştie liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă. Republica Populară Democrată Coreană este una dintre ultimele dictaturi nucleare de pe planetă. Concetăţenii lui plâng în hohote acest deces. Imaginile sunt şocante mai pentru anul 2011. Aşa ceva s-a întâmplat şi în România în primăvara anului 1965, când a murit Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Aveam puţin peste zece ani şi am fost şi eu să îl văd pe Dej care era depus la la fostul Comitet Central. Am stat la rând ore întregi. Nu mai ştiu de ce. Poate de curiozitate să văd clădirea pe dinăuntru. Din amintirile acelea de demult reţin că era un lider iubit.S-a apreciat că un million de oameni au stat la rând să îl vadă. Adulţii purtau doliu pe haine, ca atunci când îţi moare o rudă apropiată.
Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost un lider comunist al României din 1948 şi până la moartea sa în 1965; a fost închis în aceeaşi celulă cu Nicolae Ceaşescu(căruia i-a fost mentor politic). Lider al PCR pe timpul lui Stalin; sub Hruşciov este sprijinit de acesta pentru a prelua puterea în stat, ca secretar al Partidului Comunist. El este considerat ca fiind artizanul industrializării şi cel care a făcut posibilă detaşarea României de URSS.
Trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertăţii din Bucureşti. După 1990, trupul său a fost exhumat şi reînmormântat in cimitirul Bellu (Şerban-Vodă), câteva alei mai sus de mormântul lui Aurel Vlaicu şi a câtorva mari generali români (intrarea dinspre Bd. Olteniţei a cimitirului). Numele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost purtat o perioadă de Universitatea Politehnică din Bucureşti şi de oraşul Oneşti.
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/s4gRTh_9KgA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Kim Jong-il.