Strigător la Cer ce se întâmplă în România! „Ziua Internațională a Iei, tratată cu indiferență”

Strigător la Cer ce se întâmplă în România! „Ziua Internațională a Iei, tratată cu indiferență”

În fiecare an, pe 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească fiind un simbol internaţional al culturii noastre şi o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc. Potrivit unei organizații neguvernamentale, această sărbătoare nu este promovată așa cum ar trebui de cei care ne conduc.

Ia românească este mai mult decât un obiect vestimentar. Ea reprezintă simbolul spiritului autohton, reprezintă istoria şi povestea neamului românesc. Numai că, potrivit președintelui Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „OMENIA” , autoritățile din România uită acest lucru.

„Sunt indignat de faptul că cei care ne conduc trec sub tăcere acest sentiment național și nu fac nimic. Acest sentiment trebuie întărit, noi suntem cei care trebuie să facem ceva pentru copiii noștri. Trebuie susținută această tradiție”, a declarat, revoltat, Gheorghe Chioaru.

Asociația condusă de Gheorghe Chioaru a organizat și anul acesta un spectacol în curtea insituției prin care a sărbătorit Ziua Internațională a Iei. Toți angajații au fost îmbrăcați cu bluza tradițională românească, iar Corul Omenia i-a încântat pe cei prezenți cu melodii sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Îl demiteam pe ministrul Culturii!”

„CARP Omenia nu va uita niciodată această zi importantă pentru români și le cer guvernanților să facă și ei același lucru. Vă spun sincer că dacă eu eram prim-ministru îl demiteam pe ministrul Culturii. Cuvântul jenant este prea simplu pentru ceea ce se întâmplă. Este RUȘINOS! Ne vor blestema generațiile viitoare, care au ajuns să primească lecții de la Asociațiile de Pensionari, pentru că nu facem nimic”, continuă în aceeași manieră Chioaru.

 

Sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii

Ziua Universală a Iei, un fenomen mondial declanșat în 2013 de comunitatea „La Blouse Roumaine”, a fost sărbătorită în același an, în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano și în principalele orașe ale țării, în Harghita și Covasna, precum și în Basarabia, la Chișinău.