România vrea să importe gaze naturale din Egipt, iar companii autohtone ar putea fi invitate să participe la licitaţiile de concesionare a unor perimetre gazeifere în ţara nord-africană, potrivit unui comunicat trimis de Ministerul Economiei.
O delegaţie condusă de noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a efectuat o vizită la Cairo, în perioada 18-20 septembrie, unde s-a întâlnit şi cu ministrul petrolului, Sameh Fahmy, partea română exprimându-şi interesul de a prelua gaze naturale din Egipt.
Ţara este unul dintre furnizorii luaţi în calcul pentru a alimenta conducta Nabucco, care are ca scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene, dependentă de Rusia. De altfel, ministrul egiptean al petrolului declara la începutul acestui an că "Egiptul va juca un rol vital în viitorul energeticii mondiale, fiind veriga arabă a lanţului Nabucco". Cooperare în Orientul Mijlociu
"Totodată, au fost abordate aspecte referitoare la posibilităţile de colaborare româno-egipteană în programe de reabilitare a industriei petroliere în ţări din zona Orientului Mijlociu în domeniile extracţiei, transportului, depozitării, procesării, unde există atât potenţial, cât şi interes de ambele părţi. În acest context, au fost identificate noi oportunităţi de cooperare în domeniu, care vizează atât invitarea firmelor româneşti la runda de concesionare de perimetre gazeifere în noi regiuni ale Egiptului (zona mediteraneană) programata pentru viitorul apropiat, cât şi livrarea de către firmele româneşti de echipamente pentru industria petrolului", se arată în comunicat.
Cele două părţi ar putea coopera, de asemenea, în domeniul energiilor regenerabile, precum şi în transferul de tehnologii pentru producţia de echipamente energetice.
Printre proiectele analizate împreună cu mediul de afaceri egiptean s-au regăsit realizarea în Egipt a unei uzine de pompe, pe baza componentelor livrate din Romania, înfiinţarea unei societăţi mixte româno-egiptene în sectorul construcţiilor pentru piaţa egipteană, cât şi pentru alte pieţe din Africa, implicarea unor grupuri industrial-financiare egiptene în programul de reabilitare şi modernizare a unor capacităţi energetice şi petrochimice din România.