România va contribui la reconstrucția Ucrainei. Nicolae Ciucă: „Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces”

România va contribui la reconstrucția Ucrainei. Nicolae Ciucă: „Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces” Sursa foto:Gov.ro

Prim-ministrul României a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Nicolae Ciucă a punctat modul în care țara noastră a ajutat Ucraina de la începutul războiului.

Nicolae Ciucă a vorbit despre situația cu care se confruntă Ucraina. Astfel, el a susținut că România salută decizia de acordare a statutului de candidat la Uniunea Europeană a Ucrainei. Prim-ministrul consideră că este o contribuție directă la efortul comun european și euroatlantic pentru prosperitatea și securitatea regiunii și a continentului.

În același timp, sprijinul pentru refugiații ucraineni care au ales să locuiască sau doar să treacă prin România este o altă contribuție de susținere a țării noastre. Așadar, din luna februarie și până în prezent, peste 2,1 milioane de refugiați ucraineni au trecut frontierele României. „Indiferent de intensitatea fluxului de refugiați, un lucru a caracterizat acțiunea autorităților și a cetățenilor români: dorința de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului, alături de menținerea siguranței și securității spațiului Uniunii Europene”.

România a ajutat Ucraina pentru a exporta cereale

Ciucă a punctat și faptul că țara noastră a facilitat exportul de cereale. Acest lucru reprezintă un alt demers al României în sprijinul nu doar al Ucrainei, ci și al demersului comunității internaționale de asigurare a securității alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, prim-ministrul a adăugat că organizarea fluxurilor a necesitat timp și este în continuare nevoie de investiții. Cu toate acestea, este de amintit faptul că peste 60% din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat sau au avut un tranzit facilitat de România.

Cum va ajuta România ca Ucraina să fie reconstruită

Mai mult decât atât, Ciucă a declarat că țara noastă își dorește să fie și parte a soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei. „Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanității și responsabilității noastre. În acest context, este oportun să gândim și etapa post-criză, inclusiv din perspectiva relațiilor externe ale României, fie că este vorba de dimensiunea bilaterală sau de cea multilaterală”.

În încheiere, șeful Guvernului a amintit că războiul din Ucraina a readus în atenție importanța regiunii Mării Negre. Întinderea de apă ocupă un loc strategic în ceea ce privește de conectivitatea și securitatea. De-a lungul timpului, România a fost o susținătoare constantă a importanței regiunii Mării Negre pentru Uniunea European, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică.