România și Ungaria, codașele UE. Guvernele cheltuie mai mult decât au
- Iulia Moraru
- 24 octombrie 2023, 11:15
În trimestrul al doilea al anului 2023, deficitul guvernamental a atins 3,3% din PIB în zona euro și 3,2% din PIB în Uniunea Europeană, conform datelor ajustate sezonier.
Cel mai mare deficit guvernamental s-a înregistrat în Ungaria și România, potrivit informațiilor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), luni.
Cel mai mare deficit guvernamental din UE, în România și Ungaria
Cu toate că ponderea deficitului în PIB a rămas stabilă în zona euro în perioada aprilie-iunie 2023, în Uniunea Europeană s-a înregistrat o ușoară creștere.
În trimestrul al doilea din 2023, deficitul guvernamental a atins 3,2% din PIB în Uniunea Europeană. Asta comparativ cu nivelul de 3,1% din PIB în trimestrul anterior, conform datelor furnizate de Eurostat.
Eforturile guvernelor de a reduce impactul prețurilor ridicate la energie au avut consecințe semnificative asupra finanțelor publice. Au fost vizibile în al doilea semestru din 2022 și în trimestrul al doilea din 2023.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene continuă să confrunte cu deficite guvernamentale.
Danemarca și Irlanda au înregistrat un excedent guvernamental
În trimestrul al doilea din 2023, doar câteva state membre ale Uniunii Europene înregistrau un excedent guvernamental. Aceste țări includ Danemarca (2,8% din PIB), Irlanda (2,4% din PIB), Portugalia (2,3% din PIB), Țările de Jos (0,2% din PIB) și Letonia (0,1% din PIB).
În Uniunea Europeană, veniturile guvernamentale totale au reprezentat 45,6% din PIB în trimestrul al doilea din 2023. S-au menținut astfel la un nivel stabil în comparație cu trimestrul anterior.
În același timp, cheltuielile guvernamentale totale au atins 48,9% din PIB, înregistrând o ușoară creștere față de nivelul de 48,7% din PIB raportat în trimestrul precedent.
România a înregistrat un deficit guvernamental de 5,9% din PIB
În cazul statelor membre ale Uniunii Europene pentru care se dispun de date, cele mai mari deficite guvernamentale în trimestrul al doilea din 2023 au fost raportate de Ungaria (6,6% din PIB) și România (6,3% din PIB).
România a înregistrat un deficit de 5,9% din PIB în primele trei luni din 2023 și de 6,3% din PIB în ultimul trimestru al anului 2022.
În 2022, nu mai puțin de 20 de state membre ale Uniunii Europene au raportat un deficit guvernamental. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în Italia (8% din PIB), România și Ungaria (ambele cu un deficit guvernamental de 6,2% din PIB).