România trebuie să permită, din 2013, exporturile de gaze naturale
- Teodora Cimpoi
- 16 mai 2011, 13:54
Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012, se arată într-un memorandum de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE).
Astfel, Guvernul va trebui "să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012", se arată în memorandum, potrivit Mediafax.ro.
Totodată, până la finele anului 2011, Executivul trebuie să elimine barierele legislative în calea exporturilor de gaze naturale. În plus, Guvernul va începe, cât mai curând posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul României.
Securitate în aprovizionare
Obligativitatea de a asigura fluxul bidirecţional de gaze pe toate conductele de interconectare, din 2013, este prevăzută și într-un regulament privind securitatea în alimentare cu gaze a Europei, aprobat de Parlamentul european în septembrie 2010, pe care România, ca stat membru UE, trebuie să îl aplice. Regulamentul a fost elaborat ca reacție la întreruperile în alimentarea cu gaze naturale în plină iarnă a Europei, în urma conflictelor dintre Rusia și Ucraina. Bidirecționalitatea ar permite statelor să se ajute reciproc, în caz de criză în aprovizionare.
Sistemul naţional de transport al gazelor naturale a fost interconectat cu cel al Ungariei prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în octombrie 2010. Practic, pentru prima dată în istorie, România are posibilitatea de a importa gaze din altă parte decât Rusia, respectiv din vestul Europei, prin Ungaria.
Deocamdată, conducta asigură însă doar importurile de gaze, nu şi exporturile, din cauza unei limitări tehnice, pentru rezolvarea căreia Transgaz, operatorul naţional de transport, trebuie să cheltuie circa 2 milioane euro, potrivit datelor primite de la specialişti în domeniu.
Mai mult, legislaţia românească prevede, de mulţi ani, interzicerea exporturilor de gaze naturale. Potrivit unor surse din piaţă, Comisia Europeană a transmis, în urmă cu circa 10 zile, o scrisoare autorităţilor române, în care le atrage atenţia că această interdicţie încalcă legislaţia comunitară. Și presiunea companiilor locale pentru deblocarea exporturilor este, de asemenea, foarte mare.
Comerţul cu electricitate, în vizor
Un alt angajament asumat de România, conform memorandumului menţionat, vizează eliminarea barierelor legislative şi tehnice referitoare la comerţul cu electricitate şi gaze la graniţă, precum şi stabilirea, până în luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzacţionare a energiei electrice şi gazelor cu Ungaria şi Bulgaria.
De asemenea, activităţile de transport al gazelor naturale şi energiei electrice trebuie să fie administrate într-o manieră "transparentă şi nediscriminatorie". Separarea acestor activităţi va fi realizată complet până în februarie 2012, se spune în document.
Transportul gazelor şi al electricităţii este realizat de două companii de stat, Transgaz Mediaş (TGN), respectiv Transelectrica (TEL). CE doreşte ca Transelectrica şi Transgaz să fie controlate de o altă autoritate decât cea care deţine pachetele majoritare de acţiuni la producătorii de gaze şi electricitate, respectiv Ministerul Economiei.