România, tot mai aproape de Zona Euro. Vești incredibile de la Parlamentul European

România, tot mai aproape de Zona Euro. Vești incredibile de la Parlamentul European

Eugen Tomac anunță că astăzi, în Comisia de Muncă a Parlamentului European, au fost votate două proiecte extrem de importante, unul dintre acestea vizând statele membre UE care doresc să adere la zona euro.

Eugen Tomac susține că programul de sprijin pentru reforme reprezintă o șansă deosebită pentru România deoarece, „avem șansa să ne pregătim corespunzător pentru aderarea la zona euro”.

Am votat astăzi, în Comisia de Muncă a Parlamentului European, două chestiuni foarte importante: programul de sprijin pentru reforme și o serie de recomandări privitoare la negocierile pentru un nou parteneriat cu Marea Britanie.

Implementarea, de la 1 ianuarie 2021, a Programului de sprijin pentru reforme va avea un impact pozitiv hotărâtor pentru guvernele și autoritățile publice ale statelor membre. Acestea vor primi, dacă vor solicita, sprijin financiar și tehnic pentru conceperea și punerea în aplicare a reformelor structurale care vor genera creștere. Bineînțeles, având în vedere propriile priorități.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul se adresează, de asemenea, statelor membre care nu fac parte din zona euro și care au nevoie de ajutor în inițierea și desfășurarea reformelor structurale, un aspect deosebit de important pentru România, de exemplu. Astfel, avem șansa să ne pregătim corespunzător pentru aderarea la zona euro. Programul are un buget total de 25 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, un angajament consistent îndreptat către modernizarea economiilor statelor membre.

În ceea ce privește recomandările referitoare la negocierile pentru un nou parteneriat cu Marea Britanie, consider că acestea sunt extrem de necesare în contextul implementarii Acordului de Retragere al UK (Brexit).

Am sprijinit, prin vot, recomandările privitoare la sistemul echivalării diplomelor, la importanța investirii în continuarea programului Erasmus+ alături de Marea Britanie, precum și necesitatea unei mai bune coordonări a sistemelor de securitate socială. Este prioritar ca fiecare cetățean european să fie protejat prin asistență medicală, pensii, ajutor de șomaj, beneficii maternale și paternale, prestații în caz de boală și accidente de muncă etc.

Insist, Marea Britanie trebuie să asigure inclusiv ajutor de șomaj lucrătorilor transfrontalieri și de frontieră, chestiune care în momentul actual lipsește de pe masa negocierilor. Nu trebuie să existe lacune între legislația britanică și cea europeană privitoare la drepturile muncitorilor sau la standardele sociale și la standardele muncii.