România țara din care doctorii fug mâncând pamantu'. Aventura medicului român care a cucerit Londra

România țara din care doctorii fug mâncând pamantu'. Aventura medicului român care a cucerit Londra

Gorjeanca face parte, fără discuție, din elita românilor care s-au stabilit peste hotare. Este un om de succes, un model, pentru că a demonstrat că prin muncă dedicată, perseverență, tenacitate, poți deveni primul într-un domeniu atât de specializat, cum este medicina de urgență. Oriunde în lumea asta, chiar și acolo unde concurența este pe viață și pe moarte! Adică, la Londra! De curând, medicul român a fost declarat angajatul lunii la „St Thomas”, cel mai mare spital din capitala Marii Britanii

După ce veți afla povestea medicului, cu siguranță veți încerca să fiți cât mai corecți și dedicați în orice domeniu de activitate, să vă depășiți, pentru că se poate! Chiar dacă, din nefericire, în țara ei, românca nu a reușit să se dezvolte pe plan profesional din cauza limitelor din societatea noastră, frânelor puse de mult hulitul sistem medical neaoș, învechit și corupt, dar, mai ales, prost plătit!

„În România mă băteam cu morile de vânt”

Ne puteți urmări și pe Google News

Roxana Hotoboc s-a născut în Târgu Jiu şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara, după care a fost, timp de şapte ani, medic generalist la Dispensarul din comuna Urdari.

„Am finalizat specialitatea de urgenţă şi am început să lucrez din anul 1995 la Serviciul de Ambulanţă Gorj. În anul 2007, am luat decizia de emigra în Anglia, iar principalul motiv a fost acela de a oferi copiilor mei oportunitatea să-şi schimbe viitorul”, mărturisește doctorul, după care continuă: „Toată viaţa am fost o luptătoare şi în România mă tot băteam cu morile de vânt. Am fost educată să fiu corectă şi mereu am avut necazuri din acest motiv. Am realizat care este situaţia în societatea românească şi că aici e foarte greu să te ridici pe propriile tale picioare, să fii apreciat pentru ceea ce eşti tu ca persoană şi din punct de vedere profesional. Era extrem de greu să îţi faci o carieră pe cont propriu. Copiii mei meritau şansa să trăiască într-o societate diferită, unde să poată deveni oameni, din toate punctele de vedere, pe meritul lor”.

FOTO; Roxana Hotoboc

„Nu puteam să plătesc școala fetei!”

Culmea este că, acum zece ani, când a luat această decizie crucială, Roxana Hotoboc nici habar nu avea cât este salariul unui medic în Marea Britanie. „Când am plecat din ţară, singurul meu gând a fost cu ce îi voi plăti şcoala fetei, care începuse facultatea. Cu banii de medic la Serviciul de Ambulanţă nu aş fi putut să fac față. Apoi, trebuia să îmi iau şi băiatul la Londra, așa că intenția mea a fost să lucrez acolo orice, orice mai bine decât în ţară”, spune medicul lunii la Londra. Acum, fiica sa este avocată şi face parte din conducerea unei firme de avocatură, iar băiatul este angajat la o firmă de training, specialist în managementul afacerilor.

„A fost un șoc pentru mine!”

Medicul gorjean a reuşit să se adapteze la sistemul medical din Anglia, deşi nu mai era la prima tinerețe. „A fost o diferenţă şocantă pentru mine. M-am ajutat de experienţa căpătată, pentru că am plecat la o vârstă destul de înaintată. A fost greu pentru că nu eram pregătită şi nu ştiam prea multe amănunte despre sistemul de sănătate şi cunoşteam doar limba la nivel «basic». Limbajul profesional l-am prins destul de repede şi nu am avut dificultăţi. Am deprins protocoalele şi a trebuit să învăţ multe lucruri, să lucrez în sistem informatizat. În primele luni, a trebuit să studiez. Aveam într- o mână cartea medicală de urgenţă în engleză şi în cealaltă pe cea românească. Cea mai mare diferenţă între sistemele de sănătate din România şi Anglia este că aici nu se face rabat de la calitate şi se fac investiţii pentru calitatea medicală. Se investeşte foarte mult în materiale, partea tehnică şi resursele umane“, spune medicul gorjean, care are acum 57 de ani.

Din sistemul public de sănătate, în cel privat

Inițial, Roxana Hotoboc a lucrat în cadrul sistemului public de sănătate din Anglia, dar, ulterior, şi-a dat seama că este mult mai avantajos să lucreze pe cont propriu: „Sunt medic privat pentru că am propria mea companie şi închei contract cu spitalul din sistemul public. Se fac verificări periodice de către Colegiul Medicilor şi în fiecare an, avem obligaţia să urmăm cursuri şi să acumulăm un punctaj. Este puţin similar cu ceea ce este în ţară. Suntem evaluaţi în fiecare an, iar, la fiecare cinci ani, ni se actualizează dreptul la practică medicală“.

Roxana Hotoboc spune că nu s-a simţit vreodată marginalizată pentru că vine din România și asta pentru că în Anglia contează cel mai mult educaţia: „Diferenţa dintre oameni nu o face altceva decât educaţia primită. Nu o face nici locul în care s-au născut, culoarea pielii sau altceva de genul acesta“.

Bilețelele-vot decid premiantul

Acum, Roxana Hotoboc este medic specialist senior la Departamentul de Urgenţă al spitalului „St Thomas”. „Ştiam că sunt apreciată, pentru că am văzut cum se poartă colegii cu mine şi cum interacţionezi cu toţi ceilalţi din jurul tău, dar nu mă aşteptam să primesc această distincţie pentru că sunt „external“, nu sunt angajată a spitalului. Lucrez de mulţi ani şi full time în cadrul spitalului, iar, până acum, nu s-a mai întâmplat ca un colaborator din afara spitalului să primească acest titlu. Evaluările acestea se fac pe departament cu bileţele de la toţi salariaţi care propun o persoană care merită să fie salariatul lunii respective. Toate propunerile sunt analizate şi se stabileşte angajatul lunii. Este o formă de stimulare a angajaţilor“, explică Roxana Hotoboc.

Premiul înseamnă pentru medicul gorjean o mai mare responsabilitate, pentru că nu vrea să dezamăgească: „Mă mulţumeşte sufleteşte. Este foarte greu să se facă o distincţie, pentru că toţi îşi fac datoria şi sunt foarte mulţi medici şi asistenţi deosebiţi. Contează şi numărul de pacienţi pe care-i tratezi. Mi s-a spus de către mai mulţi asistenţi că sunt medicul care consultă cel mai mare număr de pacienţi pe schimb din tot trustul, care înseamnă două spitale, sau că, atunci când sunt la serviciu, toată lumea este fericită. Muncesc foarte mult. Uneori, nu reuşesc să am o pauză după opt ore de lucru“.

Un medic primar câștigă 5.000 de lire pe lună

Întrebată de diferenţa de salariul pe care îl încasa în România la Serviciul de Ambulanţă şi banii pe care îi primește la Londra, Roxana Hotoboc a afirmat că în Capitala Angliei retribuția este 7-8-9 ori mai mare, un medic primar câştigând cam 5.000 de lire în mână, dar ea lucrează pe cont propriu şi în funcţie de numărul de ore de muncă atât şi încasează.

Statul român a pierdut 3,5 miliarde de euro

Cele mai recente statistici făcute publice de Ministerul Sănătăţii arată nivelul dezastrului din sistemul de sănătate: 43.000 de medici au solicitat acte pentru a lucra în străinătate, începând cu anul 2007. Pierderile pentru stat sunt masive: 3,5 miliarde de euro a costat pregătirea zecilor de mii de medici care au ales să profeseze peste hotare. Doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, susţine că, în momentul de faţă, 4.000 de medici români lucrează în Franţa, alţi 6.000 în Germania, 4.000 în Marea Britanie şi peste 600 îşi desfăşoară activitatea în spitalele belgiene.

Medicii, cele mai mari creșteri salariale

Potrivit proiectului Legii Salarizării Unitare, primii care vor intra în plată, de la 1 ianuarie 2018, vor fi angajații din sectorul sanitar. În plus, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu (foto), a declarat că: „Pot să vă spun că medicul care va avea cel mai mare salariu va fi cel de medicină de urgenţă, cu cel mai mare grad şi va ajunge la 3.600 de euro. Am încercat să asigurăm o salarizare foarte aproape de Uniunea Europeană, aproximativ la 70% din ce se câştigă acolo, astfel încât să evităm situaţia în care toţi doctorii să plece peste graniţă, după ce sunt formaţi de către statul român”.

Salarii duble pentru rezidenți

De salarii mai mari ar putea beneficia începând de anul viitor şi medicii rezidenţi. „Din 2018, vorbim, practic, de o dublare a venitului. Vrem să îi dăm absolventului de medicină o motivaţie financiară pentru a rămâne în ţară. În prezent, rezidentul, când termină pregătirea, are două opţiuni: poate să rămână aici sau poate să plece afară. Or, Italia are, mai nou, o deschidere către lucrătorii sanitari după ce a constatat un deficit de personal medical la nivel naţional. Trebuie şi noi să recunoaştem că e un dificit de specialişti la nivel naţional şi în anumite judeţe şi să luăm măsuri. O măsură e dublarea veniturilor medicilor rezidenţi”, a spus Florin Buicu (foto), preşedintele Comisiei de Sănătate din Cameră.

Sunt medici care vor să se întoarcă în țară

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății, Florian Bodog (foto), a înființat Centrul Național de Resurse Umane, prin intermediul căruia se va acorda asistență medicilor români din străinătate, care doresc să revină în țară. „În programul de guvernare avem creșterea salariilor medicilor (…) Deja am solicitări de la medici care doresc să se întoarcă în țară. Chiar acum, la ultima deplasare care am avut-o în Germania, am fost contactat de un șef de clinică de la o secție de chirurgie toracică, care ar dori să se întoarcă într-unul din orașele Arad, Oradea, Timișoara (…) Mai am solicitări din Anglia”, a precizat Bodog.