România susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

România susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă Sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu ministrul Apărării din Republica Moldova și a reafirmat sprijinul României în vederea a aderării la UE a țării vecine. Cei doi au mai discutat și despre probleme de securitate în contextul conflictului din Ucraina.

Prim-ministrul României Nicolae Ciucă l-a primit, marți, 7 iunie, la Palatul Victoria, pe ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. Premierul a subliniat nevoia de dialog în vremuri complicate și cu efecte importante ale situației actuale, determinată de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucraina. 

Sprijin pentru aderarea la UE

De asemenea, România a transmis din nou că sprijină candidatura Republicii Moldova în ceea ce priveșre aderarea la Uniunea Europeană.

Nicolae Ciucă a reafirmat sprijinul deplin și activ al României pentru dezideratele Republicii Moldova ca, împreună cu Ucraina și Georgia, să devină candidat la admiterea în Uniunea Europeană. Nevoia abordării unitare a celor trei state din trio-ul asociat se regăsește permanent pe linia eforturilor susținute ale României pe această direcție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul de la Chișinău a salutat și mulțumit pentru sprijinul constant al României, susținerea politică, economică și financiară pentru ca Republica Moldova să traverseze crizele suprapuse cu care se confruntă – refugiați, criza energetică, inflația – dar și pentru a-și atinge dezideratul de a dobândi statutul de candidat la admiterea în Uniunea Europeană“, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Securitatea cetățenilor, promordială

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul apărării din Republica Moldova despre necesitatea fluidizării traficului de la frontieră, dar și despre problemele de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.

„Cele două părți au făcut o trecere în revistă a principalelor problematici bilaterale, inclusiv eforturile fluidizării traficului la frontieră. În acest sens, optimizarea procedurilor de lucru va putea permite eficientizarea acțiunilor derulate pentru controlul la frontieră.

Au mai fost abordate problematica energiei și evoluțiile de securitate din regiune, cu precădere dezinformarea și propaganda respectiv elementele de război hibrid prezente în stânga Prutului.

De asemenea, au fost abordate temele cooperării cu instituțiile internaționale și cu România în întărirea instrumentarului de asigurare a păcii și stabilității, a securității cetățenilor în Republica Moldova și în regiune“, se mai arată în comunicatul de presă al Guvernului.