România, sub „cod roșu” de pârjol! Tragedie pentru agricultura țării
- Laurențiu Teodorescu
- 12 septembrie 2019, 08:41
Dacă 2018 a fost un an bogat pentru fermierii și agricultura României, 2019 este deja bifat drept calamitate.
Dacă 2018 a fost un an bogat pentru fermierii și agricultura României, 2019 este deja bifat drept calamitate.
Prăpăd în sudul și estul României, din Oltenia și până la Marea Neagră n-a mai plouat de două luni, iar absența apei instaurează un adevărat cod roșu de pârjol pe ogoarele patriei. Fermierii privesc uluiți cum toate culturile la care au trudit din greu în ultimul an sunt compromise - grâu, porumb, orz, viță de vie etc. Despre salvare nu mai poate fi vorba, deja se știe că producția va fi undeva la nivelul 40-50% față de cea de anul trecut. O amară consolare ar putea veni de la Guvern, de unde se așteaptă despăgubiri pentru calamitatea care a lovit România.
Pământul este atât de secat încât la Buzău, în comuna Rușețu, arată Știrile ProTv, fermierii cred că 90% din cultura de porumb este compromisă! Dacă în 2018 au scos și 10 tone la hectar, acum nici măcar o tonă nu s-a făcut. „N-a mai plouat de 3 luni”, se plâng oamenii. Ca să se convingă cu privire la gravitatea situației, agricultorii au săpat o groapă de 1,7 metri. Procentul de apă? Zero! Pământul este uscat și la aproape doi metri în adânc! Grav este că nici culturile de toamnă nu pot fi începute din cauză că solul tare nu permite intrarea plugului. „Dacă obligăm utilajul să intre, îl fărmăm, îl distrugem şi pe urma devin cheltuieli mai mari pentru reparaţii. Aveam în plan să pregătim terenul pentru grâu, dar în aceste condiţii în care plugul nici măcar nu intră la 10 cm... Cred că ne orientăm către o altă cultură de primăvară”, se plânge un fermier.
Și în Dolj este la fel. Ogoarele sunt uscate, iar plantele care au supravieţuit pârjolului au dat un rod sărac, cu boabe mici, unele zbârcite, altele pe jumătate dezvoltate. La grâu, țăranii așteptau 5-6 tone la hectar, dar abia au colectat jumătate, iar porumbul n-a trecut de 4 tone la hectar, asta în cazurile fericite.
Specialiștii hidro afirmă că, în zona Dobrogei, una dintre cele mai afectate de secetă, necesarul de apă în sol este de aproximativ 280 de litri pe metru pătrat. Acum, nivelul e de trei ori mai puţin! De exemplu, în Tulcea, aprope 30.000 de hectare de teren cultivat au fost declarate oficial calamitate. Potrivit Ministerului Mediului, doar în Banat situația este normală și ajunge la așteptările fermierilor.