România și Moldova, umăr la umăr în finala Eurovision 2011 | FOTO

România și Moldova, umăr la umăr în finala Eurovision 2011 | FOTO

Eurovision 2011. România și Moldova au fost nominalizate chiar la început, a doua și a treia țară, cei de acasă fiind astfel scutiți de emoțiile așteptării.

Celelalte opt finaliste decise aseară sunt: Estonia, Irlanda, Bosnia şi Herţegovina, Danemarca, Austria, Ucraina, Slovenia şi Suedia.

Românii au stat cu sufletul la gură joi seară așteptând ca melodia „Change” a trupei Hotel FM să răsune pe scena din Dusseldorf și să cucerească cât mai mulți fani.

Cea de-a doua semifinală a reunit pe Arena Fortuna melodii bune, voci puternice și show-uri impresionante. Nu au lipsit nici de această dată culoarea și efecte speciale, la care s-au adăugat desenele pe nisip, numere de acrobație și un pic de magie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și comentatorii din studioul de la București, Liana Stanciu și Bogdan Pavlică, s-au străduit să fie mai reținuți în comentarii și au renunțat să mai traducă vorbele prezentatorilor Eurovision Anke Engelke, Judith Rakers și Stefan Raab. Băieții de la „Zdob și Zdub”, numărul șapte în concurs, nu au dezamăgit mai ales că au beneficiat de ajutorul compatrioatei lor Tatiana Iliescu, acrobata calificată în semifinala „Românii au talent”.

La ora 23.00 a cântat Hotel FM.Pentru trei minute emoțiile au fost mari  și ne-am dorit ca „Change” să placă și drumul României spre finală să fie asigurat. Din 19 țări care au evoluat pe scenă au fost alese, în urma votului telespectatorilor din ţările participante, la care se adaugă şi cei din Italia, Germania şi Franţa, zece finaliste.

Miercuri, cu o zi înainte, a fost jurizată evoluţia ţărilor din cea de-a doua semifinală, iar ponderea la vot este de 50% public şi 50% juriu, iar în prezența lui Jon Ola Sand, președintele EBU, au fost nominalizare cele zece finaliste într-o ordine aleatorie pentru a nu influența votul de sâmbătă.TVR 1, TVR HD şşi TVR internaţional vor transmite în direct, de la ora 22.00 finala de sâmbătă, 14 mai.

Iată care sunt ţările calificate pentru finala de sâmbătă, 14 mai:

  1. Germania, Lena, "Taken by a stranger"
  2. Italia, Raphael Gualazzi, "Medness Of Love"
  3. Franţa, Amaury Vassili, "Sognu";
  4. Spania, Lucia Perez, "Que Me Quiten Lo Bailao"
  5. Marea Britanie, Blue, "I Can"
  6. Serbia, Nina - Caroban
  7. Lituania, Evelina Sasenko - C’est Ma Vie
  8. Grecia, Lukas Yorkas feat Stereo Mind - Watch my dance
  9. Azerbaidjan, Nigar şi Eldar - Runned Scared
  10. Georgia, Eldrine - One More Day
  11. Elveţia, Anna Rossinelli - In Love for A While
  12. Ungaria, Kati Wolf - What About My Dreams
  13. Finlanda, Paradise Oskar - Da Da Dam
  14. Rusia, Alexej Vorobjov - Get You
  15. Islanda, Sjonni’s Friends - Coming Home
  16. Estonia, Getter Jaani - Rockeffeller
  17. România, Hotel FM - Change
  18. Moldova, Zdub şi Zdob - So Lucky
  19. Irlanda, Jedward - Lipstick
  20. Bosnia şi Herţegovina, Dino Merin - Love In Rewind
  21. Danemarca, A Friend In London - New Tomorow
  22. Austria, Nadine Beiler - The Secret Is Love
  23. Ucraina, Mika Newton - Angel
  24. Slovenia, Maja Keuc - No One
  25. Suedia, Eric Saade - Popular

Hotel FM primeşte o stea în plus la Eurovision

Participarea la Eurovision dă un impuls carierei cântăreţilor, iar o clasare bună asigură o creştere a cotaţiei pe piaţa muzicală.

Pentru Gabriel Băruţă, David Bryan şi Alex Szüz, mai pe scurt trupa orădeană Hotel FM, care ne reprezintă anul acesta la Eurovision, participarea la prestigiosul concurs internaţional este apogeul carierei lor de până acum. Băieţii au intrat brusc în lumina reflectoarelor, iar prezenţa unui englez în trupă i-a adus şi în atenţia presei străine.

La Düsseldorf au fost printre răsfăţaţii jurnaliştilor, au dat interviuri pentru jurnalişti din Germania, Anglia, Africa de Sud şi Australia, iar subiectele de interes au fost cum s-a scris piesa României, de unde vine numele trupei, dar şi aspectele legate de cum a ajuns David în România şi cum a reuşit el să cânte la Eurovision pentru ţara noastră.

Băieţii spun că ediţia din acest an este foarte grea, pentru că au de luptat cu multe piese bune, dar sunt foarte încrezători în şansele lor. Pentru orice artist locul fruntaş la concursul european este o recunoaştere a valorii şi o propulsare în carieră.

"Rezultatul obţinut la Eurovision 2010 a însemnat recunoaşterea şi confirmarea valorii şi a muncii depuse. Evident că putem vorbi şi de rezultate concrete şi imediate, cum ar fi creşterea cotaţiei pentru concerte, un număr sporit de solicitări de participare la evenimente live şi la emisiuni de televiziune. Dar rezultatul cel mai important îl consituie satisfacţia interioară şi stimularea autocompetiţiei, care a generat mereu alte realizări", au explicat Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu ce a însemnat pentru ei clasarea pe locul trei la Eurovision 2010.

Şi pentru Mihai Tăistariu clasarea pe locul patru, dar cu cel mai mare punctaj din istoria României - 172 de puncte - la Eurovision 2006, a însemnat o propulsare în carieră. După apariţia pe scena Eurovision, străinii i-au acordat multe premii - Cea mai bună voce masculină, Hitul anului -, dar şi contracte pentru concerte. "Eurovisionul este o şansă de afirmare, mai ales că pentru juriu contează foarte mult vocea. Deşi au trecut cinci ani de la apariţia piesei «Tornero», sunt chemat s-o cânt în turneele pe care le fac. Melodia aceasta s-a vândut în 29 de ţări. Eurovisionul poate să-ţi schimbe viaţa", a concluzionat artistul. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/BeSP2lEUgRM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

PREDICŢII

Casele de pariuri nu sunt un barometru pentru finală

Deşi puţin cunoscută şi promovată în România, melodia care ne va reprezenta anul acesta la Eurovision, "Change", a trupei Hotel FM, a fost bine primită în străinătate şi apreciată de ceilalţi concurenţi.

Valeriu Mazilu, component al formaţiei Zdob şi Zdub din Republica Moldova o vede printre favorite, reprezentantul Bosniei şi Herţegovinei la Eurovision 2011, Dino Merlin, crede că se va clasa printre primele cinci, iar Eldar & Nigar, reprezentanţii Azerbaidjanului sunt siguri că "Change" se va lupta pentru primele locuri. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/cSO7YdDQs14" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cu toate acestea, România era cotată cu şanse mici la casele de pariuri. Înainte de evoluţia din cea de-a doua semifinală, Hotel FM se situa, alături de Armenia, Georgia şi Israel, la mijlocul clasamentului.

Mai mult, presa britanică nu ne vedea trecuţi nici de semifinală. Singurii care ne vedeau mai aproape de primele locuri sunt cei care au realizat clasamentul Google, unde România figura pe locul şase în preferinţele utilizatorilor de internet.

Casele de pariuri n-au fost însă nici în anii trecuţi un punct de reper pentru clasamentul final al pieselor din România. Paula Seling şi Ovi cu melodia "Playing With Fire" erau văzuţi pe locul 16 în clasament în finala Eurovision 2010 (iar ei au terminat pe trei), pe Nico şi Vlad Miriţă cu melodia "Pe-o margine de lume", în 2008, cotele de pariuri îi situau constant printre primele cinci poziţii, iar ei au ajuns în final pe locul 20. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/cDjll7TYIEE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/_PoFviczn3k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Singura dată când predicţiile caselor internaţionale de pariuri s-au adeverit a fost în anul 2009, când Eurovisionul era găzduit de Rusia. Piesa "The Balkan Girls", interpretată de Elena Gheorghe, nu s-a numărat printre favorite, fiind cotată cu a 22-a şansă. În acel an, România a terminat pe locul 19. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/P79McCS6EAY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> După 1990, reprezentanţii noştri nu au intrat în finală de două ori: în 1993, când a participat Dida Drăgan, cu piesa "Nu pleca", şi în 1996, când ne-a reprezentat Monica Anghel, cu "Ruga pentru pacea lumii". <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/FnV8F0uwIGU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  • Zdob şi Zdub: "Ţările bogate nu ne vor"