Kosovo s-ar putea îndrepta spre următorul pas al candidaturii la UE, în condițiile în care oficiali din România și Grecia, două din cele cinci state care nu au recunoscut fosta provincie sârbă ca stat suveran, au afirmat recent că nu este exclusă o recunoaștere a Kosovo în viitorul apropiat.
De la declararea independenței sale în 2008, Kosovo nu a fost încă recunoscută ca stat suveran de cinci state membre ale UE: Grecia, România, Slovacia, Cipru și Spania.
În timp ce unii dintre principalii susținători ai Kosovo au lăudat tranziția sa către un sistem democratic, care pune accentul pe protejarea drepturilor cetățenilor săi, mulți nu sunt încă convinși de stabilitatea sa.
Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba în curând în condițiile în care oficiali din Grecia și România au declarat recent că recunoașterea Kosovo nu este exclusă și este posibilă în viitorul apropiat, relatează săptămânalul de afaceri europene New Europe, citat de Agerpres.
România a început deja să facă pași mici, însă vizibili, către recunoașterea pașapoartelor și a cetățeniei locuitorilor din Kosovo. Într-un interviu acordat de ministrul adjunct de externe Petrit Selimi unui site local se arată că acceptarea recentă de către România a pașapoartelor kosovare reprezintă un pas în direcția cea bună.
În trecut, cetățenii kosovari care călătoreau în România aveau aplicată viza de intrare pe o foaie de hârtie separată pentru a sublinia nerecunoașterea statului Kosovo; cu toate acestea, recent, aceste vize sunt aplicate în interiorul pașapoartelor cetățenilor din Kosovo, notează New Europe.
Premierul român Victor Ponta a declarat săptămâna aceasta pentru un post de televiziune din Pristina că România 'ar putea recunoaște Kosovo' deoarece 'multe lucruri s-au schimbat în Kosovo din 2008', printre care și faptul că acum Serbia și Kosovo 'își desfășoară dialogul cu succes".
La rândul său, Grecia a făcut și ea pași în direcția schimbării poziției sale în privința recunoașterii Kosovo. Ambasadorul grec Constantina Athanassiadou a declarat că Grecia nu exclude o posibilă recunoaștere a Kosovo în viitor și că Atena a ajutat la aderarea Kosovo la FMI și alte organizații internaționale.
Deși pașii făcuți de România și Grecia către recunoașterea suveranității Kosovo par a fi mici, ei ar putea avea efecte uriașe asupra acceptării și aderării Kosovo la UE.
Ministrul de externe kosovar Hashim Thaci și-a exprimat speranța că aceste schimbări de atitudine vor avea efecte substanțiale asupra statelor care își mențin opoziția față de recunoașterea Kosovo în drumul său de a deveni un membru cu drepturi depline al UE.