Editura Evenimentul si Capital

România se transformă în Țara Funcționarilor Publici Penali

Functionar public - foto simbol
Autor: | | 0 Comentarii | 1335 Vizualizari

Titlul are in vedere sintagma, din ce in ce mai uzitata - functionar public - din punct de vedere penal.

Functionarul public este definit printr-o lege speciala (L. 188/1999) care stabileste clar statutul acestora. Astfel la art. 2 se spune:

"(1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.

(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public."

In continuare sunt enumerate activitatile desfasurate de acestia, care se refera in general la exercitarea prerogativelor de putere publica.

In sensul acestei legi "totalitatea functionarilor publici din cadrul autoritatilor administrative autonome si din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala constituie corpul functionarilor publici."

Mai mult, pentru asigurarea managementului functiilor publice si functionarilor publici s-a infiintat Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Lucrurile erau bine reglementate. Un functionar public are si unele avantaje fata de angajatii din zona privata: stabilitate pe post, drepturi salariale suplimentare (prime, al 13lea salariu etc.)

Referindu-ne la incadrarea penala a unor infractiuni, vechiul cod penal prevedea:

(1) Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.

2) Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.

iar art. 145 defineste "public" ca: "Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public."

Noul cod penal, renumit deja pentru recorduri de neconstitutionalitate si aberatii juridice (care te duc de la pedepse de 2-3 ani la pedepse de 25 de ani, prin cumulari lipsite de sens!!!) spune altfel:

"1) Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:

a)exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;

b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;

c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public."

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI