România, rol major pentru asigurarea energetică a Republicii Moldova

România, rol major pentru asigurarea energetică a Republicii Moldova

România este extrem de importantă pentru Republica Moldova și în ceea ce privește sectorul energetic. Și trebuie să aibă „capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță”, după cum se precizează în „Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”.

Acest document arată că Executivul de la București garantează să preia în întregime alimentarea cu energie a Basarabiei. Iar motivația este legată de faptul că securitatea energetică a României este „indisolubil legată de cea a vecinilor de peste Prut.

Pe de altă parte, există și alte opinii. Arătând spre „vecinii de peste Prut”, sursa notează că „dăm altor state”, în condițiile când „nu avem energie”.

România joacă un rol esențial, energetic, pentru Republica Moldova

În acest context, se anticipează că România va spori importurile de energie electrică, pentru a acoperi deficitul cauzat de închiderea unor capacități de producție. Sunt luate în calcul și provocările semnificative generate de fluctuațiile pieței și vulnerabilitățile regionale cauzate de războiul din Ucraina și, implicit, de poziția geostrategică a României la granița de est a Uniunii Europene. Lucrurile se cer dirijate spre construirea unui sector energetic rezilient, capabil de a reacționa prompt și eficient în contextul oricărui tip de criză, pentru a garanta aprovizionarea continuă și sigură a energiei, se arată în Strategia energetică 2025-2030.

Ne puteți urmări și pe Google News

„România trebuie să integreze piața de energie electrică a Republicii Moldova în cea națională și europeană. De asemenea, România este și va fi parte din proiectele și inițiativele regionale-cheie, vizând atât infrastructura de transport a energiei electrice, cât și a gazelor, un accent deosebit punându-se pe implementarea și finalizarea proiectelor de interes comun (PCI).

Interconectarea sistemelor de transport gaze naturale și de energie electrică ale României cu cele ale Republicii Moldova reprezintă un obiectiv strategic al celor două țări. De o mare importanță este și dezvoltarea interconectărilor cu Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia și Turcia”, se anunță în actul redactat de Executiv, conform punctul.md.