Piata imobiliara din Romania risca declinul

Piata imobiliara din Romania risca declinul

Preturile locuintelor pe pietele supraincalzite din Europa au inceput sa scada rapid, urmand etapa initiala a crizei sectorului de credite ipotecare riscante din SUA, iar acest declin ar putea cuprinde si Romania, avertizeaza cotidianul britanic "Daily Telegraph".

Preturile locuintelor din Irlanda au inregistrat scaderi timp de patru luni consecutiv, in urma impactului cresterii dobanzii de referinta din zona euro, iar in statele baltice a explodat fenomenul "bubble" cu caracter speculativ (cresterea excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca).

In capitala letona Riga, preturile locuintelor au scazut cu 3,5% in luna iunie, dupa ce coborasera deja cu 1% in mai. Apartamentele din centrul vechi al orasului au ajuns pana la inceputul acestui an mai scumpe decat cele din Berlin, pe fondul tranzactiilor cu caracter speculativ, multe realizate in baza unor credite ipotecare in euro, franci elvetieni si yeni, care ar putea duce la un dezastru daca moneda letona s-ar deprecia neasteptat.

Aceasta ipoteza nu este exclusa tinand cont de deficitul de cont curent foarte ridicat al tarii, care a atins 26% din PIB.

Criza din Asia de Est, in varianta est-europeana

Acelasi boom a fost inregistrat si in Romania, Bulgaria, Croatia si Rusia, si pare sa fi atins deja apogeul. Danske Bank a avertizat ca un "bubble urias" a cuprins o mare parte a Europei de Est, care aminteste de situatia din Asia de Est inregistrata inainte de criza din anul 1997.

In Irlanda, preturile locuintelor au scazut cu 2,6% in primele sase luni ale anului, numai in Dublin scaderea inregistrata fiind de 3,3%. Declinul se extinde rapid si in sectorul de constructii. Numarul de locuinte noi inregistrate a scazut cu 34% in primul semestru.

Jean-Michel Six, econiomist sef pentru Europa la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, a afirmat ca nivelul foarte mare al datoriilor populatiei in multe regiuni europene atrage vulnerabilitatea regiunii la implementarea unor conditiii mai severe de creditare. Gradul de indatorare depaseste 100% din PIB in Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda si Danemarca.

"Spania este in scadere. Companiile locale imobiliare au raportat scaderi ale preturilor de la un trimestru la altul atat in Madrid, cat si in alte provincii", a spus Six.

Preturile proprietatilor franceze au scazut cu 1,5% in luna iulie, desi evolutia semnalata de la inceputul anului indica un avans de cinci procente.

Ne puteți urmări și pe Google News