ROMÂNIA poate asigura necesarul de apă minerală al EUROPEI, pentru 25 de ani!
- Nadina Zisu
- 3 februarie 2016, 12:23
Radu Dumitru, director general al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM) susţine într-un interviu acordat agerpres.ro că datorită potenţialului extraordinar de apă minerală existent în solul ţării, România poate asigura cantitatea de apă minerală necesară Europei timp de 25 de ani încontinuu.
Conform spuselor sale, rezervele de apă minerală ale României acoperă, în medie, aproximativ 60% din volumul de apă minerală existzent la ora actuală la nivel continental. Acesta a mai spus că între România şi Liban se poartă negocieri avansate cu privire la fondul de investiţii, dar şi cu alte state arabe care au nevoie de apă, ţinând cont de potenţialul uriaş de export al României.
Unul dintre principalele obiective ale SNAM pentru anul acesta vizează achiziţionarea unei fabrici de îmbuteliere a apei minerale, prin credit bancar ori fonduri europene. "Rezervele României de apă minerală sunt foarte mari, în condiţiile în care acoperă cam 60% din volumul de apă minerală existent la nivelul Europei. Din cantitatea disponibilă în România se extrage cam 70%. Cu alte cuvinte, România poate asigura apa minerală necesară timp de 25 de ani continuu, ca şi potenţial de resursă de apă minerală, de calitate foarte bună. Pe lângă izvoarele aflate deja în exploatare, în prezent avem în cercetare 10 perimetre", spune Radu Dumitru.
De asemenea, Radu Dumitru spune că SNAM vinde apă minerală către îmbuteliatori cu cca. 4 bani pe litru şi ajunge la cumpărători cu aproximativ 1,5 litrul, un cost destul de ridicat, motiv pentru care se consumă apă controlată în cantităţi reduse, potrivit activenews.ro
Directorul SNAM mai spune că, în prezent, potenţialul de export al României este unul uriaş. Există câteva companii care se ocupă atât de de îmbutelierea apei minerale, dar şi de export, volumul pentru acesta situându-se undeva la 3-4% din volumul de vânzări, ceea ce reprezintă cca. 2 milioane de meti cubi de apă, greu comparativ cu volumul de vânzări la nivel naţional. Ca strategie pentru perioada următoare, SNAM a făcut numeroase demersuri la nivel guvernamental pentru a exporta apa minerală. Au avut loc deja întâlniri cu reprezentanţi din China şi Qatar, foarte interesaţi de importul de apă minerală de pe teritoriul ţării noastre.
O piedică în bunul mers al acestui plan reprezintă faptul că Societatea Naţională a Apelor Minerale nu are în prezent fabricile ei, demers încă aflat la stadiul de proiect de viitor, după cele mai sus menţionate. Bugetul de investiţii pentru un an, spune directorul Radu Dumitru, este de maximum 200.000 de euro, cea mai costisitoare investiţie fiind o maşină de teren, necesară pentru a merge în munţi după izvoare, catalogând societatea pe care o conduce drept una care fac bani, fără a fi implicate cheluieli foarte ridicate.
Întrebat către ce ar trebui să îşi îndrepte atenţia consumatorul în mod special, atunci când cumpără apă minerală, directorul SNAM sfătuieşte să ne orientăm în primul rând să fie apă minerală naturală şi nu apă de masă, să urmărim sursa, dar şi compoziţia fizico-chimică a apei, deoarece fiecaren tip de apă are în compoziţia sa anumite elemente pe care altă apă nu le are, de aceea mai sfătuieşte ca la o anumită perioadă de timp, să schimbăm tipul de apă pe care îl bem.