România pitorească. Povestea impresionantă a locului interzis de comuniști

România pitorească. Povestea impresionantă a locului interzis de comuniști Lagărul de la Crăciunești. Sursa foto: Lucian Ignat

România adăpostește locuri și obiective turistice cu adevărat unice în toată Europa. Unele dintre ele au fost lăsate îm voia sorții, dar altele au fost reintroduse în circuitul turistic cu ajutorul ONG-urilor și a fondurilor europene.

Locul din România interzis turiștilor

Un astfel de loc din România, prea puțin știut la nivel național, a fost interzis turiștilor, cu mulți ani în urmă. Puțini au rămas în viață să ducă povestea locului mai departe, unde sute, dacă nu chiar mii de oameni și-au găsit sfârșitul.

Lagărul de la Crăciunești, plasat sub Dealul Fetii din Hunedoara, a fost înființat în cel de-al doilea război mondial, pe vremea când România lupta alături de Germania. Deși, încărcat de istorie, în zilele noastre locul a fost dat uitării. În urma celor care și-au pierdut viața în lagărul de muncă a rămas un singur monument construit în anii 60. Doar vârstnicii își mai amintesc ce s-a întâmplat cu adevărat atunci.

Locul a fost populat cu prizonieri sovietici și a funcționat vreme de doi ani. Mare parte din nefericiții care au ajuns în lagărul de muncă n-au mai apucat să plece, mai ales prizonierii ajunși în iarna anilor 1941-1942. Numărul celor care au putrezit în lagăr se apropie de 1.000 de persoane, ruși și români deopotrivă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dealu Fetiii, un loc interzis în România comunistă

Dealu Fetii. Sursa foto: Wikimapia

Prizonierii au fost puși să lucreze la construcția căii ferate

Oamenii locului au povestit că prizonierii au pus umărul la construcția căii ferate Deva–Brad, parte a unui plan ambițios prin care România își dezvolta infrastructura. Lucrările de construcție au început chiar în primul an de război, în 1939.

În prezent, calea ferată este dezafectată. O alunecare de teren a ras toată infrastructura. De-a lungul timpului, lagărul de la Dealu Fetii a avut mai multe întrebunțări. „Pe terenul de la poalele dealului, acum ocupat de casele unor câtorva familii de foști mineri, a fost lagăr de prizonieri de război, prin 1941 – 1942.

Erau aduși să muncească la calea ferată Deva Brad și la viaductele de la Dealul Fetii din Hunedoara și cel mare, de la Luncoiu de Jos, aflat la intrarea în municipiul Brad”, își amintește fostul învățător Emil Dose, conform Adevărul.

Dealu Fetii

Dealu Fetii. Sursa foto: wikimapia

Au murit din cauza holerei care a făcut prăpăd în România

Mare parte din prizonieri au murit din cauza holerei care a făcut prăpăd în România între anii 1941-1942. „Din cauza mizeriei în care trăiau și a faptului că nu erau hrăniți ca lumea, au început să moară câte unu – doi. Apoi câte 4 – 5 pe zi. La început au fost înmormântați în cimitirul satului. Locurile lor de veci nu se mai văd acum.

Apoi, când au început să moară tot mai mulți, au fost înmormântați, în spatele dealului. Erau depuși acolo în niște gropi comune, fără sicrie. Prin anii ’60, rușii au venit și au luat osemintele ostașilor. Apoi a fost ridicat monumentul, iar aici, pe Dealul Fetii din Hunedoara aveau loc ceremoniile unde elevii deveneau pionieri”, își amintește Emil Dose.