România, pericol de implozie. Traian Băsescu a dat piept cu parlamentarii USL
- Carmen Vintil ă
- 6 iulie 2012, 09:27
Şeful statului a ascultat, ieri, în plenul Parlamentului, acuzaţiile în baza cărora USL cere suspendarea sa. Azi, preşedintele va răspunde punct cu punct reproşurilor ce i se aduc.
Cu o zi înainte de votul privind suspendarea sa, preşeÂdintele Traian Băsescu a fost la Parlament pentru a asista la citirea "actului de acuzare". La sosire, el a fost întâmpinat, aşa cum prevede protocolul, de noii preşedinţi ai celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea. A intrat în sala de plen zâmbind, fără a afişa vreo emoţie, şi democrat-liberalii l-au întâmpinat cu aplauze. La începutul şedinţei, doi dintre parlamentarii dezertori din PDL, senatorul Gheorghe David şi deputatul Iosif Blaga, au anunţat că, văzând ce face USL, preferă să se întoarcă înapoi. Ponta, lipsă din peisaj
Marele absent de la şeÂdinÂţă a fost premierul Victor Ponta, într-o încercare inutilă de a-şi disocia numele de acest demers. Liderul PSD nu a semnat nici solicitarea de suspendare, iar ieri a avut în program inspectarea lucrărilor la Autostrada Bucureşti-Ploieşti. Însărcinat să citească în plen acuzaţiile la adresa preşedintelui a fost senatorul PSD Toni Greblă. După ce l-a asculta, luându-şi notiţe din când în când, şeful statului a luat cuvântul.
Încă de la început, preÂşedintele a subliniat că nu contestă dreptul Parlamentului de a iniţia suspendarea sa, dar cu respectarea procedurilor. "Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare respectând toate procedurile şi Constituţia şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş", a spus el. Apoi, preşedintele a subliniat că demersul USL are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a Justiţiei, şi nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009.
"Aveţi şi un motiv conjunctural, prim-ministrul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în toată Europa şi peste Ocean ca un prim-ministru copy, copy-paste", a continuat preşedintele, moment în care din băncile USL s-a auzit: "Mincinosule!".
"Mulţi dintre dvs. credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în anul 2004. Vă înşelaţi amarnic", a replicat el.
Băsescu s-a prezentat drept un politician care le-a spus românilor care este realitatea. "Azi aud că am tăiat eu pensiile(...) La referendum mi-aş dori să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele, mai ales acelora care aveau pensii de 17-18 lei şi au dobândit 350 de lei - pensia socială", a spus el.
Provocarea lui Băsescu
În final, Băsescu a lansat o provocare: "Nu aţi vrea, cu ocazia referendumului, să organizaţi şi referendum pentru Parlament unicameral, pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari?", a încheiat el. Din băncile USL s-au auzit huiduieli, din cele ale democrat-liberalilor aplauze.
Preşedintele va reveni astăzi în Parlament, la 17.00, la şedinţa în care va fi votată suspendarea sa, pentru a respinge acuzele care i se aduc. "Primul-ministru pe care l-aţi furnizat este deja recunoscut în toată Europa (..) ca prim-ministru copy,copy-paste." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României Preşedintele a susţinut că unul dintre obiectivele suspendării este subordonarea Justiţiei
Ponta se dă victima preşedintelui În plin scandal de suspendare a preşedintelui, premierul Victor Ponta încearcă să convingă că el e cel persecutat. Nici nu îşi terminase bine Băsescu discursul în Parlament, şi Ponta a ieşit să se plângă că şeful statului "îl lasă" fără ministrul de Externe, Andrei Marga.
Premierul a susţinut că Marga ar fi fost ameninţat cu suspendarea pentru că nu a trimis la Palatul Cotroceni documentele necesare acreditării viitorului ambasador al României în Italia.
Ponta a fost contrazis însă de propriul ministru de Externe. "Nici nu ştiu la ce vă referiţi", a replicat Marga, spunând că nu a avut nici o discuţie cu Băsescu pe tema suspendării. Şi Administraţia Prezidenţială a negat imediat declaraţiile lui Ponta.
Ca urmare, premierul s-a mai gândit şi a revenit cu noi precizări. "Am avut o discuţie cu Marga şi mi-a spus că a avut o discuţie nu cu Băsescu, ci cu cei de la Cotroceni, legat de ambasadori. Am vrut să înăbuşim orice nou conflict, i-am zis să dea drumul la documente", a declarat premierul.
După ce a mai căutat puţin, Ponta a venit cu un nou capăt de acuzare, spunând că Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare legile energiei şi gazelor şi că preşedintele sabotează astfel angajamentele asumate de România faţă de FMI. Mai pe seară, premierul şi-a schimbat şi această declaraţie. "Am verificat, nu este vorba despre legea energiei, ci despre o ordonanţă care se referă tot la domeniul energiei, mai veche", a declarat Ponta. El a recunoscut că gestul preşedintelui "este corect". (Laura Ciobanu)
Critici dure din partea cancelariilor europene
Până şi social-democraţii europeni, membri ai aceleiaşi familii politice ca PSD, au semnalat în ultimele zile derapajele USL de la normele statului de drept
- Raportul Comisiei Europene privind Justiţia va include referiri la evoluţiile recente din România, inclusiv elemente referitoare la independenţa Curţii Constituţionale, a declarat pentru mediafax.ro purtătorul de cuvânt al CE, Mark Grey. "Statul de drept şi independenţa deciziilor judiciare sunt parte a MCV şi ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme", a spus el. Grey a dezminţit că raportul ar urma să fie amânat pentru luna septembrie.
- Eurodeputaţii Alain Lamassoure şi Elmar Brok cer Comisiei Europene să urmărească atent evoluţia politică de la Bucureşti şi să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul UE. "Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România", spun ei. O propunere similară vrea să facă şeful deputaţilor creştin-democraţi nemţi din PE, Markus Ferber.
- Socialiştii francezi, cu a căror prietenie Ponta se lăuda, au simţit nevoia să tragă ieri un semnal de alarmă. "Toate statele membre ale UE sunt obligate în mod natural să respecte valorile democratice şi statul de drept, precum şi echilibrul între puteri" (...), a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Bernard Valero. Deşi premierul român a spus imediat că era o declaraţie de ordin general, care nu se referea la el, presa franceză a înţeles exact nuanţele: Le Figaro a titrat "Parisul avertizează România", iar L'Express - "Franţa este îngrijorată de situaţia politică din România".
- Paul Krugman, câştigătorul premiului Nobel pentru economie în 2008, a publicat pe blogul său, găzduit sub umbrela cotidianului "New York Times", un material critic, redactat de un profesor de la Universitatea Princeton. "(...) În ultimele zile, Ponta şi USL au schimbat preşedinţii Camerelor ParÂlamentului, au concediat Avocatul Poporului, au ameninţat judecătorii Curţii ConstiÂtuţionale şi au interzis Curţii Constituţionale să controleze decizii ale Parlamentului - toate cu scopul de a-i facilita lui Ponta eliminarea preşedintelui Băsescu. (...) Ponta nu vrea să renunţe la putere. Reacţiile frenetice arată că încearcă să se agaţe cu disperare de scaunul său, chiar dacă acest lucru înseamnă să zdrobească instituţiile constiÂtuţionale", scrie autoarea, Kim Lane Scheppele.
- "Urmărim cu multă atenţie evoluţia situaţiei politice din România. Evident, ne dorim să se ajungă la o clarificare de urgenţă care să confere sentimentul unui parcurs normal potrivit procedurilor constituţionale ale ţării", a transmis ministrul italian de Externe, Giulio Terzi. Şi ambasada Germaniei a avut un mesaj similar. (Laura Ciobanu)
Citiţi şi:
- Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc
- Trei luni cu Crin Antonescu preşedinte al României. Ce înseamnă?
- Presa internaţională surprinde îngrijorarea observatorilor externi privind situaţia din România
- Crin Antonescu, reacţie la discursul Preşedintelui Băsescu: Nu am auzit nimic nou azi
- Aceasta e greşeala fatală din PLANUL USL de preluare a puterii: CCR nu putea fi amputată prin Ordonanţă de Urgenţă
- Ce nu s-a văzut la televizor la suspendarea lui Traian Băsescu | GALERIE FOTO
- Ponta, încă un atac ratat la Băsescu
- PIAŢA REVOLUŢIEI. 3.000 de oameni au manifestat împotriva USL. MRU: "Dreapta trebuie să învingă! Suntem milioane în toată ţara" | VIDEO
- Postul public austriac ORF: România se îndreaptă cu paşi rapizi spre SUSPENDAREA din UE